#ARAvotem25m
Política 16/05/2014

Catalunya es fa un lloc al debat europeu

Els Verds i l’Esquerra Europea avalen el dret a decidir davant el no dels dos grans

Laia Forès
3 min

Brussel·lesSi els ciutadans catalans van a votar el dia 25 pensant en el futur de Catalunya, el debat europeu d’ahir a la nit va ser molt aclaridor. Els espectadors de 40 televisions europees van poder assistir en directe a la primera discussió sobre el futur de Catalunya entre els candidats a presidir l’executiu comunitari dels cinc grans partits europeus.

El procés sobiranista es va colar entre els grans temes d’actualitat -com la crisi econòmica, la immigració, la corrupció i la crisi a Ucraïna- en el principal debat dels comicis europeus que es va celebrar a l’hemicicle de Brussel·les, convertit per a l’ocasió en un plató de televisió amb una enorme pantalla i un faristol per a cada candidat, a l’estil dels debats electorals nord-americans.

Catalunya, dins la UE

Quan ja havia passat l’equador del debat, la moderadora va sorprendre en preguntar als cinc candidats pel dret dels catalans a celebrar la consulta, un tema molt sensible i controvertit que ha portat molts maldecaps a la Comissió Europea. “Considero que els ciutadans d’Escòcia i de Catalunya han de tenir el dret a escollir el seu futur. Si jo fos presidenta de la Comissió, donaria la benvinguda a Catalunya a la UE”, va assegurar la candidata d’Els Verds, l’alemanya Ska Keller. Els ecologistes, el grup al qual pertany ICV, són l’únic partit europeu que està clarament a favor del procés sobiranista.

La paradoxa és que Guy Verhofstadt, candidat dels Liberals, el grup al qual està adscrit Convergència, es va mostrar més distant. Cada vegada que a Verhofstadt li pregunten sobre el tema, intenta passar-hi de puntetes. L’ex primer ministre belga va donar dimecres en un acte electoral a Catalunya el seu suport a Artur Mas i al cap de llista de CiU per a les europees, Ramon Tremosa, i ahir al debat va assegurar que la UE ha de tenir “un paper positiu” i s’ha de tenir en compte la voluntat de la gent. Sense més afegits.

També ambigu es va mostrar el candidat del grup de l’Esquerra Europea, el grec Alexis Tsipras. “Respectem el dret d’autodeterminació dels pobles, però els nacionalismes i les confrontacions mai tenen un resultat positiu”, va assegurar després d’apuntar que la solució podria ser més autonomia per a Catalunya. Els dos candidats dels grans grups, el del Partit Popular i el del Socialista, són els que menys es van voler mullar. El socialdemòcrata alemany Martin Schulz va dir que cada país és un cas diferent, mentre que el luxemburguès Jean-Claude Juncker va fugir d’estudi i va dir que és un problema entre Barcelona i Madrid.

El debat d’ahir va tenir agilitat i dinamisme, tot i que molts dels arguments eren els mateixos que en anteriors debats. Els candidats tenien un minut per respondre cada pregunta i es van abordar temes poc tractats, com la llibertat religiosa. Tsipras, que debutava en els debats de candidats europeus i li va acabar pesant la inexperiència, va aprofitar per retreure al PP espanyol la reforma que vol impulsar per restringir l’avortament. “A Espanya es promouen lleis que ens porten anys enrere, a l’època de Franco”, va dir.

Els candidats amb més probabilitats de convertir-se en presidents de la CE, Juncker i Schulz, van assegurar que els líders europeus respectaran el pacte de triar com a substitut de Barroso un dels cinc candidats nomenats pels partits. “Seria un delicte democràtic” si no ho fessin, va assegurar Juncker. El popular va preferir per a aquest debat parlar en francès i no en anglès.

stats