Chacón carrega contra la "decisió personal" de Rubalcaba de fer un congrés del PSOE al juliol

L'exministra reclama primàries però no aclareix quin serà el seu futur

La decisió del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, de convocar un congrés extraordinari al mes de juliol per buscar-li un relleu no ha agradat a amplis sectors del partit. Una de les primeres veus crítiques ha estat l'exministra de Defensa i exdiputada del PSC Carme Chacón. Aquest dimarts ha criticat la "decisió personal" del líder socialista perquè, entén, és una "excusa" per dinamitar les primàries obertes per elegir el candidat a la presidència del govern espanyol, previstes per al mes de novembre.

Abans de participar en unes jornades a Madrid, Chacón –que encara té, per pocs dies, la residència a Miami– ha recordat que el partit està "en un dels pitjors moments de la seva història" i el missatge que els van enviar els ciutadans diumenge, als comicis europeus, és que volen obertura i participació. Segons ha dit, no es pot anar "als mètodes de sempre", en referència a un congrés del PSOE en què només  participen els delegats de la formació. Les primàries, en canvi, estan obertes a tota la societat.

L'exministra no ha avançat, però, si es presentarà a la secretaria general, com va fer el 2012. De moment, diu, està pensant en la "resposta contundent" que van rebre a les urnes. Els aspirants que no controlen l'aparell del partit, com ella, tenen més possibilitats de vèncer en unes primàries –i, posteriorment, intentar accedir a la secretaria general– que no pas al revés. Per això, molts veuen en la decisió de Rubalcaba una estratègia de la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, per assolir el control del PSOE, aprofitant que la seva federació és la més nombrosa i que, a més, va ser el territori de l'Estat on el partit va resistir millor a les europees.