Política 22/05/2014

La unitat pel dret a decidir acorrala el PP al debat de TV3

L'austeritat marca les grans diferències en el bloc proconsulta

S. González / M. Toro
5 min
captura debat tv3 1.jpg

BarcelonaCert és que hi ha matisos i interessos propis de cadascú, però els partits que defensen la consulta i que van ser incapaços de concórrer als comicis europeus en un front comú, segueixen exhibint unitat a l'hora defensar el dret a decidir. Almenys així ha estat durant el debat de TV3 dels candidats aquest dijous a la nit, on fins i tot el PSC, davant un PP que ja ha deixat clar que no es mourà ni un mil·límetre per donar resposta a les aspiracions catalanes, ha tornat a defensar el dret a decidir, això sí, de forma legal i acordada. Amb tot, són les polítiques d'austeritat les que marquen les principals diferències entre el bloc proconsulta, perquè mentre ERC esperona el vot de tots els partits que estan en l'acord pel 9-N, ICV busca el càstig a CiU i a qui ha avalat les seves polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat del PP, Santiago Fisas, ha mostrat ja des d'un bon principi un 'no' rotund al procés sobiranista. "Si no som espanyols, estem fora d'Europa", ha sentenciat tot avisant que una eventual independència seria molt "perjudicial" per als catalans i els espanyols i que el seu partit és l'"únic" que ho pot aturar. I aquest posicionament ha estat clau perquè la resta, a excepció d'UPyD, hagin fet pinya contra aquest immobilisme.

El candidat de CiU, Ramon Tremosa, ha plantejat que aquests són uns comicis clau perquè si Espanya nega la consulta del 9-N, caldrà "demanar empara" a les institucions europees. "Tenim el desig de ser un país normal", ha assegurat. El dirigent nacionalista ha dit que treballarà a Europa perquè es respecti el procés sobiranista. En aquest sentit, el seu homòleg d'ERC, Josep Maria Terricabras, ha desitjar "sort" a tots els partits que defensen el dret a decidir, és a dir, CiU, ICV i ERC i ha animat als votants de la CUP per sumar-se a una causa "més important" que cadascun dels partits.

Una consulta catalana "més legítima que l'escocesa"

Tremosa ha retret a PP i PSOE que s'oposin a la consulta, que ha assegurat que és més legítima que el referèndum escocès perquè "només 53% dels diputats escocesos estan a favor de la consulta, mentre que a Catalunya hi ha una majoria de dos terços". "El cas escocès és diferent, està complint amb la legalitat. No hi ha constitució britànica però hi ha dos parlaments es poden posar d'acord per fer el referèndum. No és el cas d'Espanya", li ha replicat Fisas. El popular ha acusat a CiU i ERC de "confondre els seus desitjos amb la realitat" i ha afirmat que Europa no està disposada a acceptar la independència de Catalunya.

La reforma constitucional com a solució del conflicte entre Catalunya i Espanya ha entrat al debat de la mà de la candidata d'UPyD, Teresa Giménez Barbat, que ha afirmat que el seu partit és "totalment" favorable a una reforma de la Constitució. No obstant això, ha criticat la reforma que proposen els socialistes, aquella que persegueix "el famós federalisme asimètric, que diu que unes comunitats tenen uns drets i unes singularitats", ha dit. Urtasun també ha aplaudit una reforma de la carta magna, però s'ha oposat a una reforma "cosmètica" del pacte del 78.

Però Urtasun, que ha reivindicat que IU és l'únic partit espanyol que dóna suport a la consulta i que la seva candidata, Ska Keller, l'única que ha avalat públicament el 9-N, ha buscat també el cos a cos amb el seu homòleg del PSC. López ha assegurat que ell votarà al Parlament Europeu a favor del dret a decidir per poder fer una consulta que sigui "viable" i que, per tant, s'hagi acordat prèviament entre els governs de Catalunya i Espanya. "La consulta legal i acordada és el que vam votar al Congrés fa poc i el PSC i el PSOE van votar-hi en contra, mentre que IU va votar a favor", li ha replicat el dirigent ecosocialista.

Els casos de corrupció

"El problema del PP és negar sempre i per sistema la democràcia. El PP és un partit que té l'autoritarisme com a bandera", ha etzibat el candidat d'ICV, Ernest Urtasun, que no volia que el debat es tanqués sense recordar els casos de corrupció que esquitxen el partit. "Veig el PP amb molt poca legitimitat per parlar de legalitat. És un partit que ha patit corrupció", ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que la seu dels populars del carrer Gènova, és la "seu de la màfia de tot el que ha passat amb el totxo els darrers anys". "Al programa electoral del PP s'hauria d'haver escrit: 'En els propers 5 anys no robarem'", ha conclòs. No s'ha estat de recordar que també CiU concorre a les eleccions amb "la seva seu embargada".

La resta de partits han aprofitat per acorralar el PP i Fisas s'ha volgut defensar, acusant els socialistes d'estar també esquitxats per casos de corrupció. L'enganxada amb el candidat del PSC, Javi López ha estat inevitable, però Fisas ha continuat: "S'ha de perseguir amb la màxima contundència les persones corruptes i a Espanya s'està fent". "Això no és veritat", ha replicat a Urtasun.

La defensa del català

Tremosa ha assegurat que no dubta que Javi López defensarà el català a Europa, però li ha recordat que la llista del PSOE en la qual està inclòs no ho farà. "El PSOE ha bloquejat el català a Europa", ha etzibat. El dirigent socialista, per la seva banda, ha refermat el seu compromís amb la llengua, i ha recordat que el primer dirigent en parlar català a Europa va ser el socialista Josep Borrell. La candidata d'UPyD, Teresa Giménez, ha rematat la qüestió subratllant que a la Unió Europea ja hi ha 24 llengües i que és una "fantasia" creure que se n'hi poden afegir més.

La lluita contra les retallades

Però si hi ha una qüestió que fragmenta el bloc proconsulta són les receptes que s'han aplicat per intentar sortir de la crisi. Urtasun ha fet una crida a castigar a les urnes CiU perquè "ha estat retallant la vida a la gent". "No cal votar CiU per defensar el dret a decidir. És més, crec que seria bo que CiU perdés les eleccions i guanyéssim les eleccions aquells partits que, a més, ens oposem a les polítiques d'austeritat". Tremosa, per la seva banda, ha justificat les retallades pel fet que la "Generalitat no controla la clau dels ingressos" a Catalunya, i ha deixat anar a Urtasun: "Parles com si no haguessis governat mai".

A l'intercanvi de retrets s'hi ha volgut sumar López, que ha fet una crida a "aglutinar aglutinar esforços" entre els que volen un canvi a Europa i, en un clar dard a ICV, ha afirmat: "Si volem derrotar les polítiques de dretes a Europa, l'únic que ho pot fer és el PSC". Urtasun, però, ha acusat els socialistes de tenir pactada una coalició amb els populars a Europa perquè així "ho va dir Merkel fa tres dies". Per la seva banda, Fisas s'ha quedat sol insistint que votar el PP és votar "el partit de la recuperació".

Precisament, ha estat Fisas qui ha arrencat el segon bloc del debat presumint dels resultats de la gestió econòmica del PP a Espanya: "Som el segon país a Europa en creixement després d'Alemanya. I això ha estat gràcies a la gestió del PP". "La gent es pot sentir ofesa en escoltar això", ha replicat Terricabras, mentre que Urtasun ha carregat contra els discursos triomfalistes dels populars i ha considera que la situació a l'estat espanyol és "desastrosa" i "d'alarma social". "Hem de ser conscients que l'austeritat ha fracassat", ha afegit el d'ICV.

Uratsun ha trobat la coincidència amb López, que ha assegurat que les polítiques aplicades a Europa "han resultat fracassades en termes socials i injustes en termes econòmics". En referència al discurs de la recuperació del PP, López ha afirmat: "No hi ha pitjor mentider que el que és capaç d'enganyar-se a si mateix". De la seva banda, Tremosa ha volgut destacar que, "quan es parla d'atur, és important saber que a la UE li manquen competències". "No europeïtzem fracassos nacionals", li ha retret a Fisas.

stats