Balears 28/05/2014

Rubalcaba sondeja els 'barons' del PSOE per obrir el congrés a la militància

La direcció del partit intenta buscar una fórmula per frenar les pressions d'Eduardo Madina i Carme Chacón

Joan Rusiñol
2 min

MadridUn partit, dues visions –com a mínim–. Aquest dimecres al matí ha esclatat la tensió al PSOE, dos dies després que el secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, anunciés que plegarà en un congrés extraordinari al mes de juliol. El diputat basc Eduardo Madina ha anunciat que només optarà a rellevar-lo en el càrrec si és a través del "vot directe de la militància". És a dir, si la formació obre el congrés a tots els integrants del socialisme espanyol, més enllà dels delegats que –segons els estatuts– són els qui tenen veu i vot en aquest tipus de conclaves.

Un altre dels aspirants, el també diputat Pedro Sánchez, s'ha expressat en el mateix sentit: "La militància ha de ser la protagonista del canvi", ha assegurat. Carme Chacón ja va rebutjar ahir el calendari que ha imposat Ferraz.

Davant d'aquesta situació, Rubalcaba ha començat ja a sondejar els barons del partit per intentar trobar una sortida en aquesta línia. La proposta que hi ha sobre la taula és fer una consulta a la militància abans del congrés del 19 i 20 de juliol perquè triïn el nou líder. Després, els delegats es limitarien a confirmar aquesta decisió i a elegir els dirigents que l'acompanyarien en la nova cúpula. Es tracta d'una fórmula que ja van assajar els socialistes de Galícia.

En qualsevol cas, però, aquesta possibilitat s'ha de sotmetre abans a votació d'un Comitè Federal que es farà els propers dies.

Pols de les noves generacions a Rubalcaba

Les declaracions de Sánchez i Madina suposen un pols evident amb Rubalcaba i el seu equip. Alguns sectors han interpretat la decisió de l'encara líder del PSOE com un intent de dinamitar les primàries obertes per elegir, al novembre, el candidat a la presidència del govern espanyol. Una operació que aplanaria el camí a la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, per assumir el control del principal partit de l'oposició i decidir, després, si concorre als comicis generals.

Per als aspirants que no controlen l'aparell de Ferraz –com Madina o l'exministra Chacón– aquest nou procediment els complica les possibilitats de ser el rival de Mariano Rajoy el 2015. Madina ha assegurat que ell ha "entès bé el missatge electoral" i que als electors els exigeixen més "participació".

Entre la inflexibilitat i la 'tercera via'

La vella guàrdia felipista, però, s'ha mostrat inamovible. L'exministre Ramón Jáuregui, home molt proper al secretari general, ha deixat clar que el nou líder no l'elegiran els "250.000 militants" perquè "no està previst i no es farà així". Altres membres veterans del PSOE també són contraris a canviar les normes per triar el líder de la formació.

La portaveu del grup parlamentari, Soraya Rodríguez, ha estat l'encarregada d'apuntar la 'tercera via' que finalment sembla obrir-se pas. Segons ha dit, seria "realment positiu" ampliar la participació a la militància i ha assegurat que si hi ha un "acord polític" es podrien aprovar els canvis en un comitè federal, el màxim òrgan entre congressos.

stats