La batalla de Barcelona: què ens diuen els barris?

Tot sembla indicar que Ada Colau ha aconseguit ocupar el lloc que històricament ocupaven els socialistes. Les dades indiquen una relació forta entre les pèrdues de C's i PP i entre l'augment de la participació i el vot a la CUP. Finalment, no sembla que hi hagi transvasaments entre CiU i ERC.

Toni Rodon
2 min
Colau i els representants de la candidatura de Barcelona en Comú. / PERE VIRGILI

Els resultats de les eleccions de diumenge a nivell de barris de Barcelona ens permet observar quins han estat els canvis de fons a la ciutat comtal. Fins que no es disposin de les dades per secció censal o d'enquestes postelectorals cal mantenir certa prudència, però hi ha alguns patrons especialment forts que ja ens indiquen per on han anat els trets. Aquestes són algunes de les idees força:

1. Barcelona en Comú i l'herència maragalliana

La relació és la més forta de totes les que s'observen: Barcelona en Comú va fer bon resultat allà on el PSC va perdre més. Es tracta, de fet, de resultats similars als que recollia Maragall en les seves èpoques de majories: fort als barris amb una posició socioeconòmica més baixa i un resultat gens menyspreable en les zones més benestants.

2. Participació i dificultats de CiU a la perifèria

Els mals resultats de CiU allà on Ada Colau ha guanyat explica bona part de la derrota de Xavier Trias. CiU té (segueix tenint, de fet) problemes per accedir a certs barris. Un patró que, per cert, es repeteix a l'àrea metropolitana, en la qual CiU rep resultats (molt) baixos fora del centre i la perifèria de la ciutat.

Un segon element ha estat la participació. Tot i que la relació no és perfecta, es veu una certa tendència segons la qual BeC podria haver-se beneficiat de la participació a l'alça dels comicis de diumenge.

3. C's va erosionant el PP

De mica en mica Ciutadans va suplantant el PP en la particular hegemonia per l'espai espanyolista. La correlació entre el vot a Carina Mejías i els resultats del PP és, a Barcelona, especialment elevada.

4. CiU i ERC: no sembla que hi hagi transvasament de votants

Tant les dades per districtes com les de barris no assenyalen l'existència de correlació entre les pèrdues de vots de CiU i ERC. Si és així, la qüestió, per tant, és quelcom que l'anàlisi ecològica haurà de solucionar: a on han anat a parar els vots que ha perdut Xavier Trias?

4. CUP: nous votants?

És un dels altres interrogants de la nit. La CUP va entrar al consistori barceloní amb força. Els seus vots, però, no sembla que vinguin de forma sistemàtica d'altres formacions. En canvi, hi ha certa relació amb l'augment de la participació. També una altra dada: allà on la CUP ho ha fet millor, BeC ha tret pitjor resultats.

stats