Amb quants eixos convivim?

2 min

Avui més que, com de costum, fer una dissertació sobre qualsevol tema d’actualitat, el que prefereixo fer és plantejar una qüestió que ja fa uns quants dies que em balla pel cap. Arrel d’una conversa amb uns joves politòlegs alemanys, aquests m’explicaven que la diferència entre els dos partits convencionalment coneguts com de dretes a Alemanya, la CDU d’Angela Merkel i l’FPD, era que en un dels dos eixos no coincidien: si bé ambdós estan a favor de la desregulació del mercat (baixada d’impostos), en l’àmbit dels valors la seva perspectiva és ben diferenciada: mentre que la CDU és partidària dels valors tradicionals de la democràcia cristiana (no al matrimoni homosexual, no a l’avortament, etc.), l’FPD té, en aquest punt una perspectiva molt més liberal. Gràficament:

Aquesta eix bidimensional però no és, de cap manera exclusiu d’Alemanya. Al Regne Unit, els Conservadors i els Liberals en són un exemple; al Canadà, els dos partits de centre-esquerra i esquerra, els Liberals i el New Democratic Party, també juguen amb aquests dos eixos. Però en canvi, a casa nostra, com és ben sabut, ens autoubiquem i mesurem les nostres actituds polítiques també en un eix bidimensional però en aquest cas format per una banda pel clàssic eix esquerra/dreta, i per l’altre per catalanisme/espanyolisme o descentralització/centralització (en aquest post en vam parlar a bastament).

A Catalunya, i per extensió a la resta de l’estat observem que l’eix econòmic i el dels valors estan fortament correlacionats: els partits de dretes defensen al mateix temps polítiques desreguladores econòmicament i conservadores en el terreny dels valors, mentre que els partits d’esquerra defensen les polítiques d’Estat del Benestar al mateix temps que aposten per postures liberals en quant als valors. Però mirem què passa en d’altres societats on el conflicte nacional és també actiu: podem arribar a trobar societats on hi hagi actius –això és, amb partits polítics viables electoralment que els representin– els tres diferents eixos (valors, economia, nació) al mateix temps? Si agafem per exemple el cas escocès, veiem que aquest fenomen només s’esdevé en menor mesura. Malgrat que a Anglaterra el centre dreta i la dreta estan ben diferenciats en quant a l’eix relatiu als valors a través del Partit Liberal Demòcrata i el Partit Conservador, a Escòcia els conservadors tenen un paper extremadament marginal, de manera que és en bona mesura el Partit Liberal Demòcrata el qui s’emporta una part del vot conservador. És possible per tant trobar un estat on les tres dimensions juguin un paper important? I, per contra, és possible trobar societats on només un dels eixos estigui en disputa? Quins són els factors que fan que s’activi un determinat eix o un altre? La presència d’un cleavage centre-perifèria pot fer aflorar l’eix nacional sobre un sistema polític en el qual ja es competeix sobre l’eix esquerra dreta. Però què ho fa que, en sistemes on el conflicte centre-perifèria no és actiu, l’eix esquerra dreta es bifurqui en una vessant relacionada amb els valors i una altra amb l’economia?

stats