Crisi nuclear
Especials 16/12/2011

Els enginyers confirmen que els reactors de Fukushima estan en "parada freda"

Els nuclis afectats pel tsunami de març estan estabilitzats. Ara poden començar les tasques de neteja i desmantellament

Efe
2 min

TòquioEl govern del Japó ha confirmat aquest divendres que els tres reactors nuclears de la central de Fukushima afectats pel tsunami de març han arribat a la "parada freda", la qual cosa suposa que es mantenen de forma estable per sota de 100 graus. L'agència Kyodo explica que el govern farà una declaració formal per anunciar la fita que els enginyers que treballen a la planta han presentat a l'executiu de Yoshihiko Noda.

Tepco, operadora de la central, ha confirmat a més que les emissions de radioactivitat s'han reduït de forma substancial en el perímetre de la planta fins a prop d'1 milisievert anual.

L'estabilització dels reactors permet donar per conclosa la segona fase del "full de ruta" per solucionar la crisi i obrir la tercera, que inclou extenses tasques de neteja al voltant de la malmesa planta, incloent-hi la zona d'exclusió, d'un radi de 20 quilòmetres.

També és un pas imprescindible abans de considerar la tornada a casa dels més de 80.000 evacuats en aquesta zona, que encara no saben si hauran d'esperar mesos o anys.

La central de Fukushima Daiichi és l'epicentre de la pitjor crisi nuclear des de la de Txernòbil, fa 25 anys, amb una gravetat màxima de 7 en l'Escala Internacional Nuclear i de Successos Radiològics (INES).

Els sistemes de refrigeració de la planta van quedar paralitzats pel devastador tsunami que va arrasar el nord-est del Japó l'11 de març, i des d'aleshores milers d'operaris, bombers, militars i personal subcontractat han treballat en les instal·lacions per mirar de contenir la crisi.

Tot i la declaració de "parada freda", la crisi encara està lluny de ser resolta: retirar el combustible i desmantellar els reactors podria portar unes quatre dècades, mentre que la neteja del terreny contaminat també podria allargar-se durant anys.

stats