Publicitat
Publicitat

CRISI DE L'EURO

Irlanda aprova en referèndum el tractat europeu que consagra l'austeritat

Segons els resultats oficials, el 'sí' ha obtingut el 60,3% de vots. La participació ha sigut del 50,6%

El 'sí ' s'ha imposat al referèndum d'Irlanda sobre el tractat que consagra l'austeritat a la UE, segons els resultats oficials. És el primer cop que aquest país, que tradicionalment ha de sotmetre tots els tractats europeus a consulta popular, aprova un acord de la UE a la primera, ja que el 2001 va rebutjar el Tractat de Niça i el 2008 el de Lisboa, i van caler nous referèndums per aprovar-los amb modificacions.

El tractat, al qual es van comprometre tots els membres de la UE excepte el Regne Unit i la República Txeca, obliga els països signants a introduir en les seves constitucions un límit del dèficit al 0,5% del PIB i, a més, preveu sancions gairebé automàtiques per als països que superin el llindar del 3% del PIB.

Ha sigut l'únic país de la UE que ha consultat els ciutadans sobre aquest acord. La coalició de govern de centredreta i els laboristes han fet campanya pel 'sí', mentre que el Sinn Féin ha sigut l'única força parlamentària que ha abanderat el 'no'.

A més, el Tractat preveu que els estats membres que el rebutgin no tinguin accés a nous ajuts del fons de rescat per a països endeutats. Irlanda és destinatària d'un pla de crèdit de la UE per valor de 85.000 milions d'euros.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT