Contingut patrocinat
Especials 08/12/2022

Envàs, on vas?

El Govern recupera en una nova campanya sobre recollida selectiva de residus l'esperit de la que es va fer deu anys enrere, amb l'objectiu que la ciutadania separi més i millor

Redacció
3 min
Un 47% del total de residus que generem els catalans se separen correctament

Envàs, on vas? Els sona, oi? Segur que en algun moment l’han cantat en tirar les escombraries al contenidor que toca. L’any 2011 la recollida selectiva a Catalunya es feia en un 40,6% del total de residus que generàvem. Deu anys després, l’any 2021, se separen correctament un 47% del total de residus que generem els catalans i les catalanes. Entremig, el Govern ha dut a terme campanyes tan recordades i efectives i d’impacte en el nostre dia a dia com és el cas de la campanya "Envàs, on vas?" De fet, aquest increment de gairebé un 7% segur que es deu, en gran manera, a campanyes com aquesta.

Però la xifra del 47% encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge que estipula la Comissió Europea, que són d’un 55% per a l’any 2025, d'un 60% per a l’any 2030 i d'un 65% per a l'any 2035. Per tant, hi ha marge per fer les coses millor. Amb aquest objectiu i amb l’efemèride que es compleixen 10 anys de la recordada campanya "Envàs, on vas?", el Govern impulsa una altra campanya sota el claim "10 anys després, reciclem més".

Es pretén recuperar l’esperit de fa 10 anys, però actualitzant els missatges, i traslladar que, malgrat que les coses s’estan fent bé, encara hi ha recorregut per a fer-ho millor. Els continguts de la campanya fan un call to action als catalans i catalanes a separar correctament les diferents tipologies de residus.

Prevenció i gestió eficient dels residus

Els missatges clau de la campanya fan molta incidència en dos aspectes. En primer lloc, en la prevenció, posant en relleu que el millor residu és aquell que no es genera. I, en segon lloc, en els nous sistemes eficients de gestió de residus amb una mirada especial en el porta a porta. Un mètode de recollida que ja s’ha implantat en 291 municipis de Catalunya i que aviat s’instal·larà en 133 més d’arreu del territori. Així també es farà especial incidència en la recollida en origen i en l’ús de contenidors intel·ligents que també han incorporat molts municipis de Catalunya.

Amb tot, la campanya fa un esforç explicatiu altre cop sobre tots els tipus de residus que existeixen, fent especial incidència en tots i cadascun d’aquests residus. D’aquesta manera, l’envàs i la resta de residus que es desen al contenidor groc, que va ser el detonant de la campanya de fa 10 anys, també tindran continguts personalitzats en aquesta ocasió.

Els residus que dipositem al contenidor groc tècnicament se’ls anomena envasos domèstics lleugers. Envasos de plàstic, brics de beguda, envasos metàl·lics com poden ser conserves de menjar en llauna i refrescos. La correcta separació d’aquests tipus de residus és de gran importància per diferents motius.

En el cas dels envasos bric per a begudes, es tracta d’aprofitar els seus components de fabricació de forma conjunta o també per separat. Pel que fa a les llaunes de refrescos i de conserves de menjar, són envasos 100% reciclables mitjançant processos per fondre l’acer i poder-li donar una altra vida.

Nous usos per als plàstics

I finalment el plàstic. El plàstic és un material molt utilitzat en tots els àmbits de la societat. Les seves propietats fan que es puguin crear tota mena d’elements i manufactures. Quan el plàstic esdevé residu, la seva recollida selectiva és molt important, ja que la seva principal característica és que es pot reciclar. D’aquesta manera, del tractament del plàstic després de la seva recollida en podem obtenir nous usos com la fabricació de bosses, mobiliari urbà, senyalització o bé l’obtenció de nous envasos d’ús no alimentari com pot ser un pot de lleixiu o detergent.

Els envasos de plàstic, per obligacions normatives, comencen a canviar cap a l’ús de plàstics compostables (fets a partir de vegetals), que es poden descompondre junt amb la fracció orgànica (restes de menjar).

Per tal de resoldre els dubtes de la ciutadania, el Govern disposa del web residuonvas.cat, una guia per a consultar qualsevol qüestió sobre recollida selectiva de residus.

El Govern no té un target concret per aquesta campanya, sinó que pretén arribar de forma generalitzada a tot el públic objectiu, ja que la recollida selectiva i la preservació del medi ambient és cosa de tots i totes.

Recorda: els envasos de bric, plàstic i metall al groc, en contenidor o porta a porta.

stats