De la cirurgia bariàtrica a la metabòlica: pas endavant en el control del pes

L’Institut Quirúrgic Lacy, de l’Hospital Quirónsalud Barcelona, ha estat pioner a indicar aquest tipus de cirurgia per a la diabetis mellitus tipus 2, associada a l’obesitat

La cirurgia per al tractament de l’obesitat, la bariàtrica, s’ha establert com una opció segura i eficaç per fer front a una de les malalties més greus per a l’organisme. Aquesta intervenció, a més, pot suposar canvis que van molt més enllà de la pèrdua de pes, ja que altera l’anatomia i el funcionament digestiu a llarg termini. Això provoca efectes positius en l’absorció d’aliments, alteracions a nivell hormonal i neurològic i fins i tot en la composició dels bacteris que habiten l’intestí del pacient. Tot plegat té un efecte molt beneficiós sobre malalties com la diabetis mellitus de tipus 2, molt associada a l’obesitat mòrbida, perquè minora la inflamació i les alteracions hormonals associades.

En definitiva, les tècniques quirúrgiques utilitzades en pacients amb obesitat no només generen una pèrdua necessària de massa grassa sinó que aconsegueixen controlar la diabetis d’una forma molt més eficaç. En aquest sentit, l’ Institut Quirúrgic Lacy, de l’Hospital Quirónsalud Barcelona, és pioner en la indicació d’aquest tipus de cirurgia. Segons dades del centre, a llarg termini més d’un 70% dels pacients experimenten una millora molt significativa en el control de la diabetis, i això redueix de manera dràstica la necessitat de medicació i en minimitza les seqüeles, especialment l’afectació renal i neurològica. De fet, en gairebé tots els pacients la medicació disminueix significativament i, concretament, en un 75% desapareix entre 48 i 72 hores després de la intervenció.

Consens internacional

En base a aquests resultats, el tractament quirúrgic té un gran consens en tots els nivells. Des de l’any 2016, des de més de 50 societats científiques, principalment endocrinològiques, es recomana la cirurgia com a tractament de primera línia en pacients amb diabetis mellitus de tipus 2 o amb un índex de massa corporal superior als 30 kg/m 2. A més, més de 12 assajos clínics -segons dades facilitades per l’ Institut Quirúrgic Lacy- proven que la cirurgia aporta els millors resultats possibles, clarament superiors als obtinguts únicament amb tractament mèdic. Paral·lelament, els programes de formació reglats, la tecnologia d’última generació i una acurada selecció de pacients fan que els resultats de la cirurgia bariàtrica siguin molt millors, amb una taxa de cost/benefici molt bona i poques complicacions.

Cirurgia contra el fetge gras

El tractament quirúrgic és positiu també a l’hora de combatre l’acumulació de greix al fetge, una patologia gens inofensiva. De fet, aquesta presència pot generar en un estat inflamatori, l’esteatohepatitis, que en pocs anys deriva en cirrosi com a insuficiència hepàtica o càncer de fetge, una de les primeres causes de fracàs hepàtic terminal. El fetge gras no té un tractament específic, sinó que únicament es pot tractar amb una pèrdua de pes, cosa que s’aconsegueix amb la cirurgia bariàtrica i els canvis posteriors. Alhora, en un gran nombre de pacients s’arriba a aturar, i fins i tot revertir, l’estat de cirrosi.

Per tant, la cirurgia bariàtrica és un tractament molt efectiu contra l’obesitat i les seves malalties associades, i una solució per a pacients amb opcions de curació molt limitades. Ara bé, per obtenir resultats és cabdal garantir al pacient una atenció per part d’un equip pluridisciplinari que garanteixi resultats amb màxima eficàcia i seguretat.

Obesitat i maternitat

Part de les pacients amb obesitat que arriben a la consulta de l’ IQL són dones que volen ser mares, però molt sovint les alteracions hormonals associades a la malaltia fan que la fertilitat es vegi afectada. Una d’aquestes alteracions és la presència de la síndrome de l’ovari poliquístic, que també millora significativament després d’una intervenció quirúrgica. De fet, moltes de les pacients operades no només presenten un patró de secreció hormonal molt més fisiològic, sinó que incrementen de manera important la seva fertilitat.

L’INSTITUT QUIRÚRGIC LACY

L’ Institut Quirúrgic Lacy és un centre de cirurgia avançada de Barcelona, referència a nivell mundial, que ofereix tecnologies innovadores i operacions amb un mínim d’invasivitat, amb tècniques pioneres, que permeten operar a partir dels orificis naturals del cos. El centre va ser fundat pel Dr. Antonio de Lacy, considerat un dels màxims especialistes en cirurgia bariàtrica i en altres intervencions sobre càncers digestius, com el de còlon, estómac, esòfag i pàncrees.

Més informació:
Institut Quirúrgic Lacy (IQL)
Hospital Quirónsalud Barcelona
Plaça Alfonso Comín, 5-7
93 255 40 97
http://www.iqlacy.com

El + vist

El + comentat