El Pacte Nacional de l'Activitat Física i l'Esport a Catalunya, eina clau per al sector

Doble entrevista a Jaume Domingo i Gerard Figueras

Judit Monclús
5 min
Lliurament de medalles en una competició escolar de gimnàstica rítmica / UCEC

"LA NOSTRA APORTACIÓ HA DE FER POSSIBLE UN NOU SISTEMA ESPORTIU QUE SIGUI MÉS JUST"

Jaume Domingo

President dels Consells Esportius de Catalunya

Jaume Domingo

Quines han estat les aportacions dels Consells Esportius de Catalunya en l'elaboració del Pacte Nacional de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya?

La nostra principal aportació ha estat posar l'accent en la necessitat de garantir el dret de la pràctica esportiva i l'activitat física a tothom i fer realitat l'esport popular a Catalunya, tal com passa a la resta d'Europa. Volem que sigui un esport popular que es fonamenti en tres eixos principals: la inclusió i la cohesió social, la salut i, finalment, els valors de corresponsabilitat personal i social.

En què es traduirà la seva aplicació quan aquest pacte es pugui posar en marxa de manera efectiva?

La nostra aportació ha de fer possible un nou sistema esportiu més just. Un sistema esportiu que es fonamenti en tres bases com són l'esport popular, l'esport de competició o rendiment i la importància de l'esport en l'àmbit econòmic. Per fer-ho possible cal democratitzar la pràctica esportiva i l'activitat física i posar-la a l'abast de tothom, no només d'aquells que tenen més capacitats.

Apostar pels valors socials i educatius de l'esport és una de les vostres reivindicacions. No eren prou inherents a la pràctica esportiva fins ara?

Definitivament és un aspecte que cal millorar especialment pel que fa als infants i joves, però també als adults. En l'àmbit social, i des de les mateixes entitats que participen en l'esport, encara es dona per fet en massa ocasions que han de jugar els millors perquè els resultats esportius són el més important. Pensem que aquesta lògica el que provoca és que moltes persones s'apartin de l'activitat física i que no hi tornin mai. Per la seva banda, l'esport per sobre de tot ha de ser salut. Sovint el rendiment esportiu no obeeix estrictament a aquesta premissa. Educar també vol dir adquirir hàbits saludables. Pel que fa als valors socials, sempre diem que l'esport és cohesió social i inclusió, i perquè això sigui una realitat cal que tothom pugui tenir-hi accés més enllà de les capacitats físiques o psíquiques o les condicions socioeconòmiques, i això ha de valer per a tot el país, es visqui on es visqui de Catalunya.

El Pacte s'ha fet reunint les veus de molts sectors de l'esport català. Han coincidit en les demandes i inquietuds?

Crec que en bona mesura, sí. El sector esportiu a Catalunya és un sector madur i experimentat. Hem assolit molts èxits i hem recorregut un camí important per tal que cada cop hi hagi més gent que s'acosti a l'esport. En general, crec que tenim moltes demandes i inquietuds similars, i això s'ha vist reflectit en aquest procés.

Com valoreu el treball de la secretaria d'Esport de la Generalitat per crear aquest nou model esportiu a què s'aspira?

Sincerament, és un treball magnífic. D'una banda, mirem de no perdre totes les estructures que han fet de l'esport català un esport reconegut i valorat arreu del món. De l'altra, però, s'està fent un esforç per fer que l'activitat física sigui un pilar del conjunt de la societat catalana i que arribi a tots i cadascun dels catalans.

"EL SECTOR DEMANA QUE L'ACTIVITAT FÍSICA I L'ESPORT ES VEGIN COM UN DELS PILARS DE L'ESTAT DEL BENESTAR"

Gerard Figueras

Secretari general de l'Esport

Gerard Figueras

Per què cal un nou model de governança de l'esport català?

L'àmbit de l'esport necessita una simplificació i actualització legislativa, reordenar el sector, delimitar amb claredat funcions i adaptar-se a les noves realitats i demandes socials, així com a l'aparició de nous actors. Necessitem també introduir l'esport i l'activitat física de forma transversal en molts més àmbits de la vida educativa, social, cultural i empresarial. Es tracta d'un canvi de paradigma en un context de recerca d'un model de societat de més qualitat.

Quins objectius busca el Pacte Nacional de l'Activitat Física i l'Esport?

Establir un nou model que, d'una banda, construeixi una societat més saludable, en què la pràctica de l'activitat física esdevingui un hàbit diari i durant tota la vida de les persones, i de l'altra, permeti al país obtenir èxits esportius amb més bons resultats a escala internacional.

Quin paper creu que hi han de tenir els Consells Esportius de Catalunya?

Els consells esportius són claus perquè la secretaria general de l'Esport executi amb èxit els programes de promoció esportiva en edat escolar, i estic segur que hi mantindrem la complicitat per impulsar nous programes d'esport popular potenciant els seus millors valors i per contribuir a construir un model esportiu més bo. Per això ens proposem reforçar el paper de les associacions i dels consells.

Es busca la democratització de l'esport, en l'àmbit competitiu i popular. Què fallava fins ara?

Probablement fins ara no s'ha dedicat prou atenció al sector popular i amateur. El que hem volgut potenciar amb l'elaboració del Pacte és obrir un procés participatiu amb tots els agents que fan rutllar l'esport català per articular una visió més transversal del sector i procurar que més àmbits de la nostra societat es vegin beneficiats per la pràctica esportiva i els seus valors.

En l'elaboració del Pacte Nacional hi ha participat tot el sector esportiu català. Quines han estat les reivindicacions comunes més demanades?

El sector demana considerar la pràctica d'activitat física i d'esport com un dels pilars de l'estat del benestar; contemplar la creació d'un pla interdepartamental de l'activitat física i l'esport; elaborar un pla estratègic de l'activitat física i l'esport amb caràcter general; impulsar un pla de comunicació per a la prescripció de l'activitat física i l'esport; fomentar el patrocini i mecenatge; millorar l'oferta existent d'instal·lacions esportives arreu del territori; promoure les pràctiques esportives en entorns naturals, amb criteris de cura i sostenibilitat del medi ambient, i promoure el voluntari com a figura de reforç dins dels programes d'activitat física i esport. Amb aquestes vuit mesures de caràcter transversal els governs que vinguin tindran clar què demana l'esport català. Crec que si tenim les eines d'estat, aquestes polítiques es podran fer més i millor i amb més recursos.

I partir d'ara, quins són els passos que s'han de seguir per a la implantació?

Amb la signatura del Pacte, el món de l'esport català ha fet els deures i està a punt per al nou país. El següent pas és que la proposta de país es tradueixi en la llei de l'activitat física i l'esport de Catalunya, que haurà de servir als nous governants per executar i gestionar la política esportiva catalana.

stats