Els Consells Esportius ratifiquen la seva aposta per la democratització de l'activitat física

Poder donar un nou impuls a l'esport popular i crear el Passaport Esportiu són els reptes principals de la UCEC per afavorir pràctiques inclusives i saludables

Judit Monclús
3 min
La pista atlètica coberta de Sabadell durant les finals de rítmica dels jocs esportius escolars / UCEC

Els Consells Esportius de Catalunya (UCEC) van celebrar el dissabte 1 de juliol a Mollet del Vallès les assemblees ordinària i extraordinària coincidint amb el final de la temporada esportiva regular. La trobada va servir per definir les principals línies d'actuació dels consells per a la pròxima temporada, la 2017/18, entre les quals destaca l'aposta de l'ens per la creació de nous programes i activitats que permetin assolir una democratització efectiva de l'activitat física entre tota la població catalana.

Amb la intenció que l'esport popular torni a tenir un paper essencial en la societat, les assemblees celebrades van exposar la intenció d'emprendre, abans de que s'acabi aquest 2017, un estudi al voltant de l'impacte d'aquest tipus d'activitat física sobre la salut, la cohesió social i la promoció econòmica. Per aquest motiu, ja s'han iniciat contactes amb diferents universitats i entitats per dur-lo a terme. De la mateixa manera, en el futur immediat destaca la celebració dels primers jocs esportius populars de Catalunya que tindran lloc el 2018 a Tortosa i que seran el preàmbul a la celebració dels World Sports Games a Tortosa - Terres de l'Ebre el 2019. "Continuem avançant a fer possible que cada cop siguin més catalans de qualsevol edat els que practiquin un esport inclusiu i saludable. És un repte, ja que hem de treballar en molts fronts diferents: en la formació, en la recerca del suport d'altres administracions o en l'organització de nous programes i esdeveniments. Però, al cap i a la fi, permetre que tothom pugui fer esport ha estat sempre una part important del nostre propi ADN com a entitat", va assegurar Jaume Domingo, president dels Consells Esportius de Catalunya.

En aquesta mateixa línia d'actuació, els Consells Esportius de Catalunya han anunciat la creació del Passaport Esportiu, una eina que servirà perquè els consells donin a conèixer les activitats d'esport popular no competitives i de pràctica lliure que s'organitzen arreu del territori català. L'objectiu és que les famílies puguin disposar del seu lleure esportiu a través d'aquest passaport escollint entre les nombroses propostes que, de manera unificada, posaran a la seva disposició els consells. I, entre altres mesures, destaca també la proposta de creació d'un programa d'esport escolar específic per a joves i adolescents d'edats compreses entre els 12 i els 18 anys. Aquesta iniciativa està orientada a lluitar contra l'abandonament progressiu de l'activitat física que es registra en aquestes edats i augmentar així la seva participació en els Jocs Esportius de Catalunya.

Actuació d'un dels equips de rítmica a les finals dels jocs esportius escolars / UCEC

Finals nacionals dels jocs esportius escolars de Catalunya

La temporada dels jocs esportius escolars s'ha acabat amb la celebració de les finals nacionals, que, repartides per tot el territori de Catalunya, han comptat amb un total de 10.500 participants, que han disputat 21 finals d'esport individual i 31 finals d'esport per equips. D'acord amb el model organitzatiu d'aquestes finals, els esportistes participants han hagut de jugar un mínim establert en les competicions, de manera que ningú es queda sense jugar. Igualment, per poder participar en aquestes finals nacionals, els esportistes participants han d'haver realitzat les fases comarcals i territorials. Arbitrades pels tutors de jocs i jutges dels Consells Esportius de Catalunya, a totes les finals s'hi aplica un model de valors que fa que els resultats esportius es combinin amb els resultats de comportament dels esportistes, entrenadors i públic. Per tant, en aquest cas, hi ha dues classificacions: l'esportiva i la de valors. Aquest fet fa que es potenciïn les bones conductes entre tots els implicats, i també el respecte i la convivència entre tots els joves esportistes.

stats