L'esport popular es presenta com a base impulsora de la igualtat d'oportunitats a Catalunya

La Unió de Consells Esportius de Catalunya promou la responsabilitat social i comunitària

Judit Monclús
3 min
Imatge d'una competició atlètica escolar / UCEC

Els hàbits saludables, la inclusió, la no discriminació, la igualtat d'oportunitats i els valors de responsabilitat social i comunitària es poden fomentar d'una manera molt senzilla: a través de l'esport. És per això que la Unió de Consells Esportius de Catalunya aposta per augmentar la presència de l'activitat física i esportiva de lleure i aconseguir que sigui accessible a tota la població del territori català amb els preceptes abans esmentats. "El nou sistema esportiu del nostre país ha de pivotar bàsicament sobre dos eixos fonamentals: l'esport de competició i l'esport popular", asseguren des de l'organisme. "Des del nostre punt de vista, si un dels dos eixos anul·la o predomina sobre l'altre, el nostre sistema no serà just, ni posarà a l'abast de tota la població l'activitat física. El nostre objectiu és democratitzar l'esport i creiem que la millor eina per fer-ho possible és la creació d'un model d'esport popular a l'abast de tothom".

Tal com assenyala la Unió de Consells Esportius de Catalunya, l'actual model esportiu, estretament relacionat amb el sentit competitiu de l'activitat física, actua com un filtre que acaba excloent la major part de les persones que el practiquen. Per aquest motiu, l'entitat aposta pel foment de l'esport popular i pel seu caràcter inclusiu. "També promou la salut, genera bones persones per sobre de bons esportistes i actua com a generador de bons ciutadans", afirmen. Per aquest motiu, i prenent l'esport com una eina inclusiva, la Unió de Consells Esportius de Catalunya planteja les seves activitats adaptant-les a les capacitats físiques, psíquiques, de gènere i d'edat dels participants, fins i tot modificant els reglaments de les disciplines esportives quan és necessari. "Les nostres competicions impliquen que tothom ha de jugar un mínim de temps de forma obligatòria. A més, al resultat esportiu final també s'hi suma el comportament dels esportistes, entrenadors i públic".

Quatre actuacions

Per establir la base del model esportiu català d'acord amb aquestes inquietuds, la Unió de Consells Esportius de Catalunya proposa quatre actuacions: crear el pacte nacional per l'esport en edat escolar, per garantir que tots els infants i adolescents de Catalunya puguin exercir el seu dret a l'activitat física i a l'esport sense discriminació; modificar la llei de l'esport de Catalunya per incloure el concepte d'esport popular i garantir que arribi a tota la població sense exclusions; modificar el Decret de Consells Esportius per donar més força a l'esport en edat escolar; i acordar un pacte nacional per l'esport popular per poder estendre aquest model a tot Catalunya.

PRIMERA EDICIÓ DELS GUARDONS VALOR, ESPORT I CIUTADANIA

La Unió dels Consells Esportius de Catalunya convoca la primera edició del Guardons Valors, Esport i Ciutadania amb l'objectiu de reconèixer les actituds positives i de compromís social en la pràctica de l'esport d'aquest 2017 de persones i entitats. La Unió valorarà especialment la seva contribució a la democratització de l'esport a través de la promoció de la pràctica esportiva, de l'esport en edat escolar i del popular a l'abast de tothom. A més, guardonarà l'impuls d'hàbits saludables, la inclusió i el foment de valors responsables i no discriminatoris.

Aquests nous premis s'establiran en quatre categories. La corresponent a la dels consells esportius reconeixerà anualment un total de 45 persones i entitats per la seva actuació positiva en la pràctica de l'esport d'homes i dones, clubs, entitats, associacions i organismes en el seu territori. Per la seva banda, la categoria nacional individual i la nacional col·lectiu/associatiu guardonarà una única persona o una única entitat, respectivament. La quarta categoria, al seu torn, voldrà donar l'oportunitat de distingir l'actuació de persones o entitats de fora de Catalunya i es resoldrà entre noms de rellevància internacional. Les candidatures es poden presentar a la Unió dels Consells Esportius fins al 29 de setembre i el lliurament dels premis tindrà lloc de forma pública en el transcurs d'una gala aquest mes de novembre.

stats