TECNOLOGIA PER AGUANTAR L'ESTIU
Especials 21/07/2014

Jetpac, una guia de viatges feta de les fotografies que publiqueu a Instagram

L'aplicació promet recomanacions a totes les ciutats del món a partir d'allò que dedueix amb el reconeixement d'imatges

Enric Borràs
2 min

BarcelonaLes fotografies que publiqueu a Instagram diuen molt més que no us penseu i els responsables de l'aplicació Jetpac ho han sabut aprofitar: mitjançant les tècniques de reconeixement d'imatges n'han analitzat milions per fer guies de cada una de les ciutats del món. O, com a mínim, això prometen els responsables de l'aplicació, que per ara només funciona amb iPhone. Es tracta de guies alternatives a les habituals d'internet i, com que no es basen amb les ressenyes dels usuaris, prometen ser menys esbiaixades. Si feu vacances i aneu de viatge, us poden servir per descobrir alguns llocs poc habituals a les guies convencionals.

Tal com s'explica al vídeo, el programari que hi ha darrere l'aplicació classifica les imatges que inclouen el nom d'un lloc o negoci segons si s'hi veuen somriures, bigots de modern, llavis pintats o quina quantitat de cel blau s'hi veu, entre més, i a partir d'aquí ordena els llocs més populars en diferents categories. Jetpac no només fa servir tècniques de reconeixement d'imatge, sinó una tecnologia capaç d'aprendre dels usuaris i arribar a conclusions, tal com explica el 'Technology Review' del MIT. Així, pot determinar que si algú fa la majoria de fotografies en una ciutat i de cop en publica d'una altra, l'està visitant probablement com a turista.

L'aplicació, guardonada amb un premi Webby, destaca la Casa Batlló com el museu més popular de Barcelona, fotografiat sobretot per "asiàtics, turistes i estudiants". També destaca les visites al mercat de la Boqueria com a principal activitat de cap de setmana, i el Jamboree com el principal local de música en viu, retratat sobretot per "amants de a música, 'skaters' i estudiants".

Estranyament també inclou per defecte una llista amb deu restaurants mexicans de la ciutat, però no cap de cap altra mena de restaurants, ni dels autòctons. La tria automàtica causa alguns resultats, com a mínim, sorprenents; com el de situar entre el primer lloc per als fans dels esports de Palma, Mallorca, el Centre de Cultura Sa Nostra, on habitualment s'hi fan exposicions i conferències relacionades amb la cultura. A València classifica l'estació de metro d'Empalme com el lloc preferit entre els homes i a Girona hi destaca un hotel a la platja de Tossa com un lloc freqüentat pels esportistes i l'allotjament més popular.

L'aplicació també pot ser una mica inestable en alguns models de mòbil, com l'iPhone 4s, i apagar-se de manera sobtada. Sigui com sigui és una demostració de fins on es pot arribar amb el reconeixement d'imatges i una manera alternativa de trobar llocs per visitar, fins i tot dins la pròpia ciutat. Els autors de Jetpac ja havien demostrat fins on arriben les possibilitats de les tècniques de reconeixement d'imatges en dues aplicacions anteriors que permetien ensenyar l'iPhone a reconèixer objectes i comprovar com ho feia.

stats