Especials 20/03/2012

Els estudis amb més sortida laboral

La universitat és encara avui l'opció acadèmica amb menys atur, però la inserció laboral varia molt d'un grau a l'altre i alguns cicles de FP també tenen alts nivells d'ocupació

2 min
Els estudis amb més sortida laboral

Medicina

Medicina i infermeria són dues de les carreres amb més sortida laboral, segons l'últim informe de l'Agència de Qualitat Universitària. El 96,75% dels alumnes graduats en medicina el 2007 estaven treballant el 2011. A més, aquestes carreres són les que tenen més demanda i cada any deixen fora molts alumnes.

Odontologia

Ser dentista és una professió socialment ben considerada, sovint pel sou que s'hi associa. Les dades confirmen, almenys, que és la que té l'índex més alt d'ocupació (98%), al costat de criminologia. Però el nombre de places universitàries és molt més reduït que a medicina. Educació primària és un altre dels graus amb més sortida.

Enginyeries

En l'àmbit tècnic, com les enginyeries, hi ha professions cada cop més demandades al mercat laboral. Per això, entre les carreres amb més inserció apareixen especialment les d'enginyeria civil -que tenen notes de tall que s'acosten al 9 en funció de cada centre universitari- i les d'enginyeria d'organització industrial, per a la qual la majoria de centres demanen un 5 com a nota de tall. Ambdues assoleixen índexs d'inserció laboral superiors al 90% i els alumnes que en surten acostumen a trobar una feina en menys d'un mes. De fet, tot i que la crisi també ha afectat els universitaris, l'índex d'atur entre els que han estudiat qualsevol carrera és del 7,6% de mitjana.

Mar i pesca

Els cicles de formació professional (FP) vinculats a les activitats maritimopesqueres són els que assoleixen un percentatge més elevat d'inserció laboral. Prop del 60% dels graduats treballen al cap de poc temps i el total que té feina, incloent-hi els que la compaginen amb estudis, supera el 61%, mentre que un altre 20% continua estudiant.

Sanitat i comunitat

Segons l'informe 2011 del departament d'Ensenyament i el consell de cambres de comerç sobre la inserció laboral dels estudis professionals, l'àmbit de la sanitat continua sent un dels que té més sortida laboral dins la FP -tot i haver notat una davallada- amb prop del 60% de graduats que treballa o bé estudia i treballa. L'àmbit d'instal·lació i manteniment té un índex similar d'ocupació i encara menys atur: només un 10%. Però el que té menys atur és l'àmbit dels serveis socioculturals i a la comunitat, amb un 8% aproximadament. Al voltant del 58% dels que fan aquests cicles té feina, però la meitat la combinen amb altres estudis i el 33% segueixen estudiant.

Esports i arts

Els estudis esportius i els artístics superiors de disseny, dansa i art dramàtic tenen índexs d'ocupació lleugerament superiors als dels cicles de FP. Un 80% dels que fan estudis esportius treballen -el 30% ho combinen amb estudis- i un 10% més segueixen estudiant. Prop del 65% dels que fan estudis artístics tenen feina, però l'atur és del 20%.

stats