Griezmann tomba Alemanya i guia França cap a la seva final (0-2)

Dos gols del davanter de l'Atlètic serveixen per conduir als amfitrions a la primera final europea en 16 anys

Roger Requena
4 min
Griezmann celebra el gol de penal anotat just abans del descans

BarcelonaAntoine Griezmann val el seu pes en or. Contra Alemanya, ha tornat a demostrar el que fa temps que reivindica a la Lliga: és un jugador únic, singular, capaç de posar-se a tot un equip a les esquenes i de conduir una selecció replegada i defensiva a la final de l'Eurocopa després d'eliminar, ni més ni menys, que a la vigent campiona mundial. Dos gols de Griezmann han servit per derrotar una poderosa Alemanya (0-2) que tot i firmar un gran partit, marxa a casa amb la sensació d'haver caigut contra un sol jugador. Però no un jugador qualsevol. Un que presenta la seva candidatura a disputar-li la Pilota d'Or a Cristiano Ronaldo, amb qui s'enfrontarà aquest diumenge en la gran final. Portugal i França volen somiar a París.

La primera part ha estat capicua, amb França començant i acabant generant perill. En els minuts d'inici l'amfitriona ha sorprès amb un fals domini que no tardaria en esvaïr-se, i on ha mostrat intensitat i associació davant una Alemanya contemplativa que, però, no feia més que esperar la seva oportunitat. Abans, Griezmann avisaria en el minut 6 amb un xut amb la dreta que Neuer, amb una gran estirada, desviaria a córner. Els mateixos protagonistes tindria l'última acció del primer temps, el penal amb el qual el davanter de l'Atlètic ha avançat als locals. Aquest cop, la fortuna s'ha decantat del bàndol francès.

Sorprenent premi per una França que, superat el minut 10, havia sobreviscut al domini gairebé absolut d'una Alemanya que, tot i practicar un autèntic setge, segueix pagant car la falta de gol. Per moments ha tancat l'amfitriona al seu camp. França, cada cop més enfonsada, assistia contemplativa als canvis de joc d'un Boateng que semblava un base de bàsquet, repartint joc en camp contrari contra un rival tancat a la zona.

Si Neuer és qui ha protagonitzat la primera gran mà, Hugo Lloris no tardaria a reivindicar-se. Primer, amb un xut de Can ajustat al pal que li ha botat just davant. Després, amb un un remat llunyà d'Schweinsteiger que refusaria amb una bona estirada. Alemanya era millor, dominava sense patir, i acabava bona part de les jugades que generava. El monòleg era germànic, mentre que França, massa tancada, quan recuperava la pilota es trobava amb molts metres per córrer i només Griezmann i Giroud, que sempre es trobaven en inferioritat numèrica davant l'ordenada defensa alemanya.

L'única errada dels germànics, un error en el càlcul en la sortida al tall de Boateng, que no ha mesurat bé el salt amb Giroud i ha permès l'atacant de l'Arsenal encarar a Neuer. Per sort pels alemanys, la lentitud del francès li ha impedit trobar un remat net, i ha permès Höwedes corregir l'error del seu company a l'eix de la defensa. En la darrera jugada del primer temps ha arribat la sorpresa. Un córner servit per Griezmann l'ha rematat Evra, i la pilota ha colpejat en el braç d'Schweinsteiger, provocant un clar penal. L'alemany, heroi per convertir-se en el jugador amb més partits en fases finals de grans torneigs de la història (38) esdevenia el malvat.

La resistència francesa té premi

La represa no ha canviat el signe del partit. Alemanya ha tornat a reprendre el control de la iniciativa, intentant-ho per fora a través de Draxler i Özil. El protagonisme inicial d'aquests dos s'ha anat difuminant, fins a ser gairebé inèdit al segon temps. Davant, s'han topat amb una França estranyament ben organitzada que ha realitzat el millor partit en defensa de tot el torneig.

I això que no tenia Kanté, suplent inesperat, ja que Deschamps ha decidit repetir l'onze i donar entrada a Sissoko. El migcampista del Newcastle, sacrificat en les ajudes defensives per frenar a Draxler, ha permès alhora que Griezmann no hagués d'estar escorat a la dreta i tingués total llibertat de moviment per dins. L'altra novetat a l'onze, Umtiti, també ha complert amb nota en la primera gran prova de foc: seriós, atent al tall i més segur que contra Islàndia, s'ha mostrat ferm i ha mostrat la versió que ha demostrat al Lió i que ha convençut al Barça.

Tocada anímicament pel gol, i físicament per la lesió de Boateng, Alemanya intentava trobar el camí contra una França cada cop més irreverent, conscient que tenia la seva rival a mercè d'un segon cop de gràcia que li brindés el segon bitllet per la gran final de l'Eurocopa. La seva final. Aquest s'ha anat apropant amb el pas dels minuts, amb una França capaç d'imposar la seva lògica i anul·lar la seva rival. En aquest context, Pogba ha recollit una pilota dins de l'àrea i, després de ballar i marejar al seu defensa, ha llançat una centrada al cor de l'àrea que Neuer ha deixat als peus de Griezmann. Aquest, sempre atent, ha firmat el segon. Era el sisè gol del davanter de l'Atlètic en aquest torneig.

Alemanya, que ha patit seriosos problemes per arribar a rematar entre pals en el segon temps, ha hagut d'esperar fins al minut 76 per veure l'únic remat perillós d'aquesta segona part, un xut enroscat de Kimmich que ha refusat la creueta. Desesperats, cada ofensiva alemanya acabava frustrada, per bé que els de Löw mai s'han rendit. Tot i el 0-2, han mort atacant, buscant un gol que els donés opcions en el tram final. Ni en el descompte, amb un gran remat del migcampista del Bayern en boca de canó, ha estat capaç d'anotar un gol. Allà ha aparegut Lloris amb una nova gran mà. I malgrat tot, els francesos han pogut firmar el tercer a la contra. Un partit totalment rodó pels amfitrions. Marsella somia desperta. París ja espera al nou campió.