EUROCOPA 2016

La rialla de Griezmann alegra la cara de França i la porta als quarts de final (2-1)

Irlanda ha marcat de penal als tres minuts, però no ha pogut aturar el davanter de l'Atlètic de Madrid a la segona part

Toni Padilla
Griezmann, celebrant el segon gol francès

BarcelonaGriezmann, de mica en mica, es consolida com el nou heroi francès. El davanter de l'Atlètic de Madrid ha classificat, amb l'ajuda dels seus companys, el seu equip per als quarts de final de l'Eurocopa, després d'un primer temps horrible dels amfitrions contra la República d'Irlanda (2-1).

França segueix avançant, però no troba la continuïtat. Tampoc troba el bon joc de Paul Pogba, que de moment signa una Eurocopa horrible. Per afrontar el duel contra els irlandesos, Deschamps ha recuperat el sistema del primer partit, amb un 4-3-3 amb Pogba i Griezmann, suplents contra els albanesos, a l'equip titular. S'havien acabat els experiments.

Però als dos minuts, Pogba ha comès un penal innocent i Brady ha fet el 0 a 1. Els més de 8.000 irlandesos presents a Lió s'han il·lusionat amb la possibilitat de donar la gran sorpresa i de passada revenjar-se de la famosa mà d'Henry del 2009, quan França va deixar fora Irlanda del Mundial amb trampes. Irlanda, tancada en defensa, ha frustrat tots els atacs de França, malgrat que Payet, fins avui el millor francès del torneig, ho intentava.

A la segona part, finalment, França s'ha trobat amb el bon joc. Deschamps ha sacrificat la feina defensiva de Kanté al mig del camp apostant per Coman. L'equip ha provat un dibuix diferent, un 4-2-3-1 amb Pogba més allunyant de la porteria, al costat de Matuidi, per darrere de Payet, Coman i Griezmann.

I Griezmann, a l'estadi del Lió –el club que no el va voler perquè era massa menut– ha marcat el gol de l'empat aprofitant els espais creats per Giroud. Un cop de cap d'aquells que s'han vist tants cops aquesta temporada al Vicente Calderón. Menut, conscient que no pot guanyar un duel als centrals, Griezmann sempre troba solucions per rematar sol. El cop de cap, impecable, marcant els temps, ha trencat el cor irlandès i poc després ha arribat el 2 a 1.

Una pilota llarga dels centrals l'ha guanyat Giroud, convertit en un miner que pica pedra en benefici dels companys, i Giroud mateix l'ha deixat a Griezmann, que ha esberlat pel mig la defensa irlandesa amb una cursa que ha acabat amb el 2 a 1. Del patiment s'ha passat a la festa i Griezmann ja ha celebrat aquest gol amb un ball robòtic en mig de rialles. Griezmann, ara mateix, és la rialla de França. La rialla que França necessita. La rialla del davanter que tenia la seva germana a la sala Bataclan, el dia dels atemptats, la rialla dels francesos optimistes.

Griezmann ha tingut temps per forçar la vermella de Duffy (min 66) en un nou atac en què Irlanda ja no podia aturar el davanter francès. Jugant amb deu homes, Irlanda ha fet allò que han fet sempre els irlandesos: no rendir-se contra adversaris més grans. Lloris ha tingut una mica de feina, però França s'ha classificat per als quarts de final, on es podria trobar amb Anglaterra, si els anglesos no fallen contra Islàndia.