POLÍTICA
Especials 21/05/2012

L'executiva del PNB proposa Iñigo Urkullu com a candidat a lehendakari

L'Euzkadi Buru Batzar sotmetrà a criteri de les bases la decisió que ha pres per unanimitat. Els estatuts del PNB impedirien que Urkullu mantingués la presidència del partit si fos escollit lehendakari

Efe
2 min
UN FUTUR PLE D'OBSTACLES Cada cop pren més força l'opció que el president del PNB, Iñigo Urkullu, que va ser reelegit líder del partit al gener,  sigui candidat a la presidència del govern d'Euskadi. Recuperar el poder i competir amb Amaiur  són els dos grans reptes que haurà d'afrontar el partit en els pròxims mesos.

BilbaoL'executiva del PNB –l'Euzkadi Buru Batzar (EBB)– ha proposat aquest dilluns el seu president, Iñigo Urkullu, com a candidat a lehendakari d'aquesta formació per a les pròximes eleccions autonòmiques basques, que se celebraran abans de març de l'any vinent. Segons ha informat el PNB en un nota, la decisió de proposar Urkullu com a candidat, que serà sotmesa al criteri de les bases del partit, s'ha adoptat per unanimitat.

Urkullu ha sigut proposat per una comissió formada per la secretària de l'EBB, Pilar García de Salazar, l'integrant de l'executiva Joseba Aurrekoetxea i els cinc presidents de les executives territorials: Andoni Ortuzar, per Biscaia; Joseba Egibar, per Guipúscoa; Xabier Agirre, per Àlaba; Manu Aierdi, per Navarra, i Txaro Goikolea, pel País Basc francès. El procés intern del PNB per a l'elecció del candidat a lehendakari i de la resta d'aspirants a parlamentaris en les eleccions autonòmiques començarà en els pròxims dies i conclourà el 5 de juliol, amb la celebració d'una assemblea nacional que ratifiqui les candidatures.

Incompatibilitat de càrrecs

Els estatuts del PNB estableixen la incompatibilitat entre càrrecs públics i interns en el partit. Fins ara mai el president del partit ha sigut alhora cap de llista en unes eleccions autonòmiques. Preguntat en el seu dia sobre aquesta possibilitat, Urkullu es va limitar a afirmar que el president de l'executiva d'aquesta formació "és perfectament elegible" com a candidat a lehendakari i que "una altra cosa són les incompatibilitats sobrevingudes" posteriorment.

Per tant, i si no canvien els actuals estatuts del partit, l'elecció d'Urkullu com a lehendakari suposaria que hauria d'abandonar el càrrec de president del PNB i obrir de nou un procés intern per cobrir aquest càrrec, per al qual va ser reelegit al gener. Iñigo Urkullu (Alonsotegi, Biscaia, 1961) es presentarà a les pròximes eleccions autonòmiques –previstes el febrer de 2013, tot i que es podrien avançar– després de l'anunci del PP de donar per trencat el pacte que sustentava el govern del PSE, amb el repte de recuperar el govern basc per al PNB.

stats