Especials 17/12/2011

En família: la neu per a grans i petits

Els nens poden gaudir d'activitats tradicionals com els trineus i l'esquí i de propostes més innovadores com el 'tubbing' i el 'segway'

Carla Prat
3 min
Una parella practica 'muixing' / Tot Nòrdic

BarcelonaEls nens són una font d’activitat inesgotable, són vida i un no parar en tot el dia. Els agrada divertir-se, i fer-ho a la neu vol dir gaudir alhora de la natura de manera absoluta. Per això les estacions d’esquí pensen en ells. Ofereixen cursets d’esquí perquè n’aprenguin però també jocs i activitats per passar dies a la muntanya envoltats de neu.

Trineu

Segurament l’activitat més coneguda i també tradicional és el trineu, fer baixades per les pistes específiques i acabar amb el cul ben moll. Algunes de les estacions catalanes tenen zones condicionades per als trineus, separades de les pistes on s’esquia i es fa snowboard, com per exemple les estacions d’esquí nòrdic d’Aransa o Guils Fontanera i el centre hivernal de Vall de Núria, que compta amb tres espais de trineus. Cal seguir sempre les indicacions dels responsables de l’estació i no anar en trineu per les pistes reservades a l’esquí.

Múixing

El múixing o trineu de gossos és també una activitat estrella. Als nens els apassionen els gossos i encara més si són dels que estiren un trineu que els portarà bosc endins per un recorregut amb revolts, pujades i baixades per un terreny apartat del bullici de l’estació. A més, els múixers són tan apassionats de la seva professió que transmeten als nens l’emoció dels trineus. Aprendran com viuen aquests gossos, què mengen i quines característiques tenen per ser tan especials.

És una de les activitats més esteses per totes les estacions dels Pirineus, sobretot gràcies a l’èxit i la tradició de la Pirena. A la comarca del Pallars Sobirà, amb les estacions que componen Ski Pallars (Port Ainé, Espot Esquí i Tavascan), s’organitzen excursions d’una o dues hores amb els trineus i un guia que va donant indicacions per travessar els paisatges tan bells del Pirineu català. I a l’estació de fons de Bosc Virós hi ha un circuit especial de fins a 12 quilòmetres per a trineus amb gossos. Un centre que també ofereix tallers mediambientals, per aprendre a respectar la fauna i la flora de la muntanya des de ben petits.

Últimes novetats

Però hi ha altres activitats més modernes com el tubbing, el segway o el parc d’aventura als arbres que captiven els nens. El tubbing consisteix a baixar per uns tobogans amb revolts i petits peralts amb un dònut gegant inflable. El segway és un aparell de dues rodes que funciona amb el balanceig del cos, quan es mou el cos endavant, enrere, dreta o esquerra el segway es mou en aquella direcció. És una nova manera de transportar-se, però que en les estacions es fa en recorreguts d’herba o sobre neu, amb pujades i baixades, com si fos un totterreny elèctric. El que més agrada als nens és el parc d’aventura als arbres. Un circuit de cordes entre els arbres que els fa sentir-se com Tarzan, amb tirolines i ponts tibetans. Hi ha itineraris de diferents nivells, segons l’edat i l’alçada, però tots fan viure una estona salvatge. L’estació de La Molina ha apostat per aquest tipus d’activitats i les fan durant tot l’any, tant a la temporada d’hivern com a l’estiu.

Ben a prop, la Vall de Núria també compta amb un parc lúdic on a més de baixar en trineu també es pot provar el tubbing. L’estació del Ripollès és també molt coneguda pel tir amb arc, una activitat que atreu gent de totes les edats. Els més petits de la casa intenten fer arribar amb totes les seves forces les fletxes fins a les dianes i aconseguir la màxima puntuació possible o fins i tot fer punteria amb animals creats per fer de diana. Els més grans s’esforcen per ser el millor entre el grup d’amics i guanyar alguna aposta. Sigui com sigui, el tir amb arc segueix sent una de les principals activitats que tenen un lloc reservat arreu de les estacions d’esquí catalanes.e

stats