SOCIETAT
Especials 30/05/2012

El 70% dels fumadors i exfumadors europeus van començar a fumar abans dels 18 anys

La Comissió Europea està preparant una proposta per revisar la directiva sobre els productes del tabac amb la intenció de reduir l'atractiu dels cigarrets de cara als joves

Arnau Nadeu
1 min

BarcelonaEl 28% dels ciutadans de la Unió Europea (UE) de 15 anys o més fuma i el 70% d'ells ho va començar a fer abans dels 18 anys. Aquestes són dues de les xifres més preocupants d'un estudi sobre les actituds envers el tabac publicat avui per la Comissió Europea. És per això que, amb el suport d'un 60% de ciutadans que es declara a favor de fer el tabac menys visible i atractiu, la Comissió està preparant una proposta per revisar la directiva sobre els productes del tabac per reduir l'atractiu dels cigarrets de cara als joves. Per exemple, s'estudia la possibilitat de no posar els productes del tabac a la vista als establiments comercials i restringir-ne els gustos i els colors suggerents.

John Dalli, comissari de Salut i Política de Consumidors, afirma que el preocupa "el fet que la majoria dels europeus que comencen a fumar ho facin des de molt joves, des d'abans de complir els 18 anys", però que compta amb un "ampli suport dels ciutadans" per adoptar "mesures més estrictes de control del tabac". Per altra banda, Dalli ha destacat que ha disminuït en un 17% la proporció de persones exposades al fum del tabac, uns resultats que demostren, segons els comissari, "que les normes estrictes sobre el tabac als llocs públics estan donant resultats".

El tabac és la principal causa aïllada de mort evitable a la UE. Cada any provoca al voltant de 700.000 morts prematures al territori europeu. No obstant això, també hi ha dades per a l'optimisme: la meitat de la població de la UE assegura que no ha fumat mai i el 61% dels fumadors actuals ja ha intentat deixar-ho de fer.

stats