Especials 22/08/2011

El món reacciona al canvi a Líbia: 12 senyals que certifiquen el nou règim

A algunes ambaixades líbies ja hi ha la bandera dels rebels. Molts països s'afanyen a reconèixer el Consell Nacional de Transició com a representant del poble i demanen un canvi règim ràpid

Redacció
2 min
La bandera dels rebels oneja a l'ambaixada de Berlín / REUTERS

BarcelonaEl règim de Muammar al-Gaddafi s'enfonsa i la comunitat internacional ja fa moviments per desmarcar-se'n i reconèixer la legitimitat dels rebels i el Consell Nacional de Transició com a representants legals del poble libi. A continuació resumim onze gestos que s'han fet arreu del món per efectuar aquest reconeixement:

  • 1. La bandera dels rebels, a les ambaixades: A diverses ambaixades de Líbia arreu del món ja oneja la bandera dels rebels, que té els colors vermell, negre i verd. Entre aquests hi ha la República Txeca, Brasil, Alemanya, Algèria o Kuwait.
  • 2. Suport de la Lliga Àrab: Aquesta organització debatrà aquest dimarts el reconeixent del Consell Nacional de Transició (CNT) com a representant "legítim" del poble libi. Tot i així, el seu secretari general, Nabil al Arabi, ja li ha expressat el seu "suport total".
  • 3. Egipte reconeix el CNT: El govern egipci reconeix el CNT com l'executiu legítim de Líbia. També permetran que el representant del CNT, Abdel Moneim al Honi representi el país a la Lliga Àrab. L'ambaixada líbia a Rabat (Marroc) reconeix el Consell de Transició i espera que el Marroc, que té uns 500.000 ciutadans libis, també ho faci. De moment, l'executiu marroquí no es pronuncia. Jordània, per la seva banda, demana "un traspàs ràpid".
  • 4. Durao Barroso i Van Rompuy, en nom de la UE: "Els esdeveniments a Líbia estan donant un nou impuls a la primavera àrab. La recerca de la llibertat i la dignitat per part dels pobles de la regió seguirà endavant. La Unió Europea resta amb ells i recolza les seves aspiracions i opcions democràtiques."
  • 5. França es posa les medalles: El ministre de Defensa francès, Gérard Longuet, creu que els combats continuaran a Trípoli però assegura que el règim de Gaddafi ja "ha caigut". Considera que en gran part es deu a la iniciativa de Nicolas Sarkozy.
  • 6. Obama vol ser amic dels libis: El president dels Estats Units, Barack Obama, ha dit que els EUA seran un amic i un soci per a la nova Líbia i que treballaran per ajudar-la en el front humanitari.
  • 7. Itàlia demana pau: El primer ministre, Silvio Berlusconi, demana que el CNT s'abstingui de "qualsevol tipus de venjança" sobre el líder libi, Muammar al-Gaddafi i li demana al seu exaliat que no oposi resistència "inútil" al canvi.
  • 8. A Tunísia, una pancarta: L'ambaixador de Líbia a Tunísia ha reconegut la "victòria clara" dels rebels i facilitarà el retorn de milers de refugiats. A la façana de l'edifici hi regna una enorme pancarta de suport als rebels.
  • 9. Rússia demana no interferir: El ministeri d'Assumptes Exteriors crida a tots els estats a "absteniu-vos d'interferir en els assumptes interns de Líbia". Vol que la població "contribueixi a formar un poder legítim". Un portaveu del parlament també demana a Gaddafi que "accepti la seva derrota".
  • 10. La Xina no es mulla: El govern xinès s'ha limitar a mostrar el "respecte per l'elecció del poble libi".
  • 11. Corea dóna un milió de dòlars: Corea del Sud donarà una ajuda “d'almenys un milió d'euros” al Consell Nacional de Transició, segons fonts del govern que cita l'agència Yonhap. Aquests diners serien com a ajuda per derrocar el règim de Gaddafi. Si cal, Corea donarà més ajudes als rebels.
  • 12. Gaddafi, sense senyal: Des de la seva entrada a Trípoli els rebels es van apoderar de la televisió del règim, que no emet des d'aquest dilluns al migdia.
stats