Especials 06/04/2012

El govern espanyol concedeix el tercer grau a un pres d'ETA a Nanclares

Joseba Andoni Díaz Urrutia podrà sol·licitar la llibertat condicional. El ministeri de l'Interior ha anunciat també que allunya del País Basc un altre pres, membre de Segi i que no ha rebutjat la violència

Efe
2 min

MadridInstitucions Penitenciàries ha concedit avui el tercer grau a l'etarra Joseba Andoni Díaz Urrutia, que al mes de juny havia sigut traslladat a la presó de Nanclares de Oca (Àlaba), segons han informat fonts del ministeri de l'Interior.

Díaz Urrutia, que va ser traslladat a Nanclares des de la presó de Zuera (Saragossa) després de complir els requisits que marca la llei, especialment el perdó per escrit a les víctimes i l'assumpció de les indemnitzacions per responsabilitat civil per la seva activitat terrorista, estava condemnat per formar part d'EKIN, considerat l'aparell polític d'ETA.

Des d'octubre, Díaz Urrutia estava en un règim flexible del segon grau penitenciari, i a partir d'avui està en tercer grau. Podrà sol·licitar l'accés a la llibertat condicional.

Es tracta de la segona vegada que l'actual govern del PP concedeix el tercer grau a un etarra. El febrer passat ho va fer amb José Manuel Fernández Pérez, també intern a Nanclares, que va formar part del comando Bizkaia en diferents èpoques i que compleix condemna des de 1992.

D'altra banda, el ministeri de l'Interior ha comunicat que s'ha traslladat a la presó de Topas (Salamanca) des de la de Zaballa (Àlaba) Ekaitz Samaniego, un pres membre de Segi arrestat el gener passat.

No consta que Samaniego, que va ser condemnat a vuit anys de presó pel Tribunal Suprem (TS) per atacar una parada del tramvia de Vitòria el 2009, s'hagi desvinculat de la banda armada, ni que hagi rebutjat la violència.

Samaniego estava pendent de classificació a la presó i, després de ser posat en segon grau, s'ha decidit el seu allunyament del País Basc.

A més, la setmana passada el departament de Jorge Fernández va acordar l'acostament al País Basc d'un reclús amb una greu malaltia mental, Aitzol Gogorza, que va ser conduït a la presó de Basauri (Biscaia) des de Sevilla.

stats