Especials 08/03/2012

El govern valencià tanca la porta a investigar els contractes amb Nóos i l'aeroport de Castelló

El grup parlamentari popular rebutja en un mateix ple l'obertura de tres comissions d'investigació

Salvador Almenar
3 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La transparència del govern d'Alberto Fabra ha quedat avui més en dubte que mai. La “tolerància zero” contra els casos de corrupció de la qual ha fet gala el president de la Generalitat Valenciana sembla no ser tal quan els damnificats poden ser pesos pesants del PP valencià. Per això, el grup parlamentari popular ha denegat l'obertura de sengles comissions d'investigació parlamentàries per esclarir la relació del llavors govern de Francisco Camps amb l'Instituto Nóos, presidit per Iñaki Urdangarin, i la gestió de l'aeroport de Castelló.

La petició de Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) de crear una comissió per investigar quin tipus de relacions es van establir entre l'administració valenciana i la fundació del duc ha sigut rebutjada amb el vot majoritari del PP. La diputada Verónica Marcos ha dit en el ple que l'actuació de l'executiu valencià ha sigut “clara, transparent i notòria”, i que està “col·laborant” amb la Justícia. A més, ha considerat que l'única cosa que persegueix l'oposició és “danyar” la imatge del País Valencià “a cop de titular amb peticions d'aquest tipus”.

Però per al portaveu adjunt d'EUPV, Ignacio Blanco, la petició d'obrir una comissió d'investigació es deu al fet que el govern “ha negat reiteradament les propostes de compareixences, no ha contestat i ha negat informació”. Per això ha culpat el consell “d'impedir la tasca de l'oposició” en ocultar els contractes que es van signar amb Nóos per a la celebració dels Valencia Summit i els Jocs Europeus, que finalment no es van realitzar. Per la seva banda, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha demanat a Iñaki Urdangarin “que retorni la pasta” o, el que és el mateix, els 4,5 milions que la seva fundació es va embutxacar per aquestes convencions esportives.

Al PP “no li dóna la gana” investigar

En el següent punt de l'ordre del dia, la diputada d'EUPV Marina Albiol ha presentat una proposta per crear una comissió d'investigació sobre l'aeroport de Castelló que també ha sigut denegada, com era d'esperar. El PP ha tornat a passar el corró de la majoria absoluta encara que avui d'una manera descarada. Descarat també és el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, que al requeriment d'Albiol al president Fabra de per què no acceptaven la comissió d'investigació li ha contestat des del seu escó: “Perquè no ens dóna la gana”.

A la resposta del PP que l'única cosa que persegueix la petició d'EUPV és “ridiculitzar la imatge de Castelló”, Marina Albiol ha contestat que per a això “ja està el PP” i que no és que existeixi una “sinó 200 raons per acceptar la comissió. 200 raons com els 200 milions que ha costat l'aeroport”.

En ple, que va començar ahir i que ha acabat avui passades les dues de la tarda, ha deixat en la cuneta un tercer requeriment per a l'obertura d'una altra comissió. En aquest cas, la petició del grup socialista de reobrir la investigació de l'accident de metro de València del 3 de juliol de 2006, que, en el seu moment, es va “tancar en fals”. Arran de les últimes informacions aparegudes en premsa que apuntaven a una possible manipulació de la investigació, el PSPV va requerir ahir al president Fabra que acceptés la proposició per “conèixer d'una vegada per sempre la veritat”. La comissió d'investigació efectuada el 2006 va concloure que l'accident en el qual van morir 43 persones es va deure a un excés de velocitat i no a cap deficiència de la línia 1 de MetroValencia.

Barberá estudia denunciar Mònica Oltra

L'alcaldessa de València, Rita Barberá, ha anunciat aquest matí que potser es querellarà contra la diputada Mònica Oltra. Durant la sessió de control al govern valencià, la portaveu adjunta de Compromís s'ha referit al cas Emarsa i ha acusat Barberá de ser coresponsable del saqueig de la depuradora i de “robar els diners als valencians”. A més, l'ha animat a seguir l'exemple d'Enrique Crespo, exalcalde de Manises, i l'ha instat a dimitir del seu càrrec.

La picabaralla ha continuat quan el president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, ha donat el torn de paraula a l'alcaldessa per al·lusions, i aquesta ha recriminat a la diputada d'esquerres que ella “no ha robat ni un euro dels valencians”. Així mateix l'ha instat a “retirar les seves paraules” si no volia que posés el cas en mans del seu advocat. Oltra s'hi ha negat mentre Barberá amenaçava amb el seu telèfon a la mà de fer la trucada al seu advocat. En els passadissos del Parlament valencià, Barberá ha confirmat que ha parlat amb el seu lletrat i que li ha passat l'acta de la sessió per prendre les accions oportunes.

stats