ELECCIONS LEGISLATIVES
Especials 12/09/2012

Els holandesos diuen 'sí' a Europa

Les enquestes a peu d'urna donen un avantatge estret a la formació liberal del primer ministre Mark Rutte. Els laboristes els segueixen de prop, mentre que l'euroescèptic Geert Wilders s'enfonsa

Agències
1 min
Celebració dels liberals holandesos en veure els resultats en els sondejos a peu d'urna. REUTERS

AmsterdamLiberals i laboristes es disputen frec a frec el triomf a Holanda. Segons els primers sondejos a peu d'urna un cop tancats els col·legis electorals, el partit liberal del primer ministre Mark Rutte (el VVD) hauria guanyat per només un diputat (41) l'opositor Partit Laborista (41).

Sigui com sigui, el sondeig posa de manifest la caiguda en picat de la formació de l'euroescèptic i xenòfob Geert Wilders. En el Parlament els dos partits proeuropeus obtindrien sumats 81 diputats d'un total de 150, que els donarien suficient marge com per formar un govern de coalició bipartit.

La formació antimusulmana Partit per a la Llibertat (PVV) del polèmic Wilders perd 11 escons i en suma només 13, segons el sondeig. I els socialistes radicals, que han protagonitzat la campanya pel seu rumb euroescèptic, es quedarien amb els mateixos 15 escons que van obtenir el 2010.

Una possible coalició

Tot i que tant liberals com laboristes han descartat que acabin formant una coalició, junts o bé amb un o dos partits més petits, l'aritmètica parlamentària suggereix que aquest és l'escenari més probable atès el fragmentat panorama polític.

stats