MÓN
Especials 29/03/2011

400 homes lluiten contra l'infern a Fukushima

Els operaris que encara queden a la central treballen de sol a sol en condicions molt dures i sense contacte amb les famílies. L'alta radiació i els accidents són un perill constant

Redacció
2 min
Els operaris, a l'interior de la central de Fukushima / Tepco

BarcelonaEls 400 operaris que es reparteixen la feina per evitar una catàstrofe nuclear de grans dimensions a la central nuclear de Fukushima s'enfronten cada dia a un infern. El perill constant que suposen els alts nivells de radiació i els possibles accidents que puguin tenir lloc al complex s'han convertit en rutina per a aquests treballadors, que, a més, reben el menjar racionat i dormen a la mateixa central fins que reben el relleu dels seus companys. Mentrestant, no poden contactar amb les seves famílies, ja que els telèfons mòbils encara no funcionen.

La dura rutina dels operaris comença a les sis del matí. Els treballadors de l'operadora de la central, Tòquio Electric Power (Tepco), i els subcontractats es nodreixen de menjar deshidratat i aigua mineral en ampolla, que, de vegades, cal racionar, segons ha informat l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó. Després d'un senzill esmorzar a base de galetes salades i suc de fruites, els operaris entren a la zona perillosa del complex, on la radiació és més elevada. De fet, dijous passat dos treballadors van patir cremades per trepitjar aigua radioactiva i van haver de ser hospitalitzats. 



La frenètica jornada persegueix els objectius que Tepco i l'executiu nipó van marcar-se quan es van detectar les primeres fuites radioactives: estabilitzar els reactors, portar electricitat a la planta i posar en funcionament els sistemes de refrigeració. Kazuma Yokota, de l'Agència de Seguretat Nuclear, que va compartir amb els treballadors cinc dies a la central, ha explicat que aquestes dures condicions fan que a les cinc de la tarda, quan acaba normalment la jornada, els treballadors "estan destrossats". Abans de descansar, però, els operaris sopen arròs deshidratat i una llauna de carn en conserva i es reuneixen per informar dels progressos.

Tot just abans de dirigir-se als dormitoris improvisats en sales de conferència o vestíbuls, on passen les nits, els treballadors coregen consignes d'ànim. Després despleguen les làmines de plom que els aïllen de la radiació del terra i hi estenen les seves mantes a sobre. Cada dia que passen a Fukushima, els operaris reben radiacions que poden resultar mortals. Quan porten una setmana al complex, reben el relleu dels companys.

stats