Els millors amfitrions del ‘home sharing’ són les persones de més de 60 anys

La xifra d’amfitrions de la tercera edat s’ha duplicat l’últim any a Europa, i pel que fa a Espanya ja arriba al 9% de l’oferta Els amfitrions de més de 60 anys són els més ben valorats, amb un 70% dels seus acolliments puntuats amb cinc estrelles

4 min
Les persones de més de 60 anys són el grup d'edat que més creix  en el moviment del home sharing / AIRBNB

Amb l’eclosió del home sharing les ciutats són molt més que una destinació: els viatgers hi troben un lloc per viure. Gràcies a l’empenta de diverses forces socio-econòmiques emergents, Airbnb posa en contacte amfitrions i hostes de 191 països i permet als viatgers viure uns dies en barris de tot el món. En definitiva: és un espai creat per i per a la gent.

La pràctica del home sharing no existiria sense l’impuls de milers de ciutadans que converteixen el que normalment és la seva despesa més gran -la casa- en una font de beneficis que els permet guanyar uns diners extres. Aquesta afirmació agafa un sentit especial quan parlem de la comunitat d’amfitrions de la tercera edat (de 60 anys o més). Cada cop més amfitrions europeus d’aquesta franja d’edat s’animen a obrir les portes de casa a viatgers d’arreu del món perquè s’uneixin a la comunitat.

Els més grans de 60 anys són el grup demogràfic que més creix a Europa dins la plataforma. La xifra d’amfitrions de la tercera edat va créixer un 97% el 2015. Actualment, els més grans de 60 anys ofereixen més de 160.000 allotjaments a Europa, un 10% del total. I cal afegir-hi que els que se situen entre els 50 i els 60 anys són el segon grup que creix més ràpidament.

FONT: AIRBNB
FONT: AIRBNB

Els sènior, els amfitrions més ben valorats

Els amfitrions de la tercera edat són molt valuosos per a la comunitat europea d’Airbnb. Els estudis de la plataforma mostren que arreu del Vell Continent són ells els que ofereixen les millors experiències als viatgers, ja que obtenen més percentatge de valoracions de cinc estrelles que altres grups d’edat: un 70% de les seves reserves reben aquesta valoració. De fet, el percentatge augmenta progressivament en funció de l’edat dels amfitrions.

Airbnb va portar a terme una anàlisi regressiva per intentar estimar la possibilitat que els amfitrions obtinguin valoracions de cinc estrelles per a una estada concreta, tenint en compte una sèrie de variables com l’edat i el sexe d’amfitrions i hostes, l’antelació amb què es va fer la reserva, la durada de l’estada i la xifra d’hostes. La conclusió general és que, sota les mateixes circumstàncies, les probabilitats que una reserva obtingui una valoració de cinc estrelles augmenta amb l’edat dels amfitrions. De fet, entre totes les variables indicades, l’edat de l’amfitrió és la que juga un paper més important a l’hora de predir uns resultats més bons en les avaluacions.

Però hi ha altres motius que tenen un caràcter ben diferent. Més del 80% dels amfitrions de més de 60 anys reconeixen que compartir casa seva a través del home sharing els ha ajudat a mantenir-se més actius no només socialment sinó també emocionalment, cosa que ha evitat que s’aïllessin de la societat. La solitud de les persones grans és cada cop més habitual i pot tenir conseqüències en la salut física i psicològica.

Ajut familiar, benefici comú

Per a aquesta tipologia d’amfitrions compartir l’habitatge amb viatgers pot convertir-se en un importantíssim pilar de la seva economia: d’un recurs que no tindria cap mena d’ús en una altra situació (les habitacions que han quedat lliures a la casa) en fan una font d’ingressos que els permet arribar a final de mes. D’acord amb l’enquesta entre la comunitat d’Airbnb el 2015, un 45% dels amfitrions de la tercera edat d’Europa afirmen que hostatjar a través de la plataforma els ha donat l’oportunitat d’afrontar les despeses que implica mantenir l’habitatge, i un 25% asseguren que aquesta activitat els ha ajudat a evitar desnonaments o execucions hipotecàries. Molts amfitrions de més de 60 anys estan jubilats o viuen d’una renda fixa, amb la qual cosa els ingressos que obtenen hostatjant resulten especialment valuosos per a ells. El perfil d’amfitrió d’aquest grup d’edat a Europa hostatja de manera ocasional durant una mitjana de 23 nits cada any, més o menys dues nits al mes. A més, guanya una mica menys de 3.000 euros a l’any (segons dades del 2015). Per a aquests amfitrions compartir casa seva a través del home sharing és un gran ajut, ja que els permet afrontar amb tranquil·litat despeses imprevistes.

Quan les persones grans es decideixen a hostatjar, la seva comunitat també en surt enfortida. En funció dels resultats de la mencionada enquesta del 2015, un 45% dels amfitrions de la tercera edat afirmaven que haver obert les portes del seu habitatge els havia permès seguir vivint-hi. L’amfitrió mitjà d’aquest grup d’edat porta vivint al mateix habitatge més de 16 anys, i un 68% es plantegen quedar-se a viure a la mateixa casa en un futur immediat o fins que es morin. Hostatjar a través del home sharing pot ajudar aquestes persones a seguir formant part de manera essencial del seu veïnat.

Els 'senior nomads’

La consolidació del home sharing i el rol que hi juguen els més grans de 60 anys ha donat lloc a la figura del senior nomad. Es tracta de persones grans que, assolida la jubilació, fan l’opció vital de deixar la seva llar i viatjar com a amfitrions del home sharing. És el cas de la Debbie i el Michael, nord-americans de Seattle que van decidir llogar la seva casa i en tres anys han viscut en 160 ciutats de 55 països, i en 115 casos allotjant-se a partir del home sharing. “No estem de vacances, sinó que vivim així, adaptant-nos a l’estil de cada lloc, comprant als mercats on compren els locals i menjant com ells, i comptant amb els consells dels amfitrions”, expliquen. I han acabat venent casa seva, amb la qual cosa la seva opció és definitiva.

stats