Microsites 07/11/2016

Què és el 'home sharing'?

L’experiència que busquen els viatgers i la que poden oferir els amfitrions marca aquesta modalitat d’acolliment

3 min
L'acollida de l'amfitrió és una de les claus del 'home sharing'

Voler conèixer altres entorns que no són el propi o habitual és gairebé innat en la condició humana. En la mesura que l’ésser humà va tenir poc o molt satisfetes les condicions bàsiques de vida, li va resultar irresistible conèixer més. Primer ho va fer a través de l’intercanvi i després del comerç i, amb el pas del temps, es va acabar consolidant el concepte del turisme, que s’ha falcat com una indústria potent arreu del planeta.

Però el motor originari continua sent la necessitat de l’experiència viscuda sobre allò aliè o inhabitual. Aquesta recerca constant ha donat lloc a l’exigència en la demanda i, per tant, a la diversificació en l’oferta, que en el segle XXI ha trobat l’aliat perfecte en l’esclat de les noves tecnologies. I un dels cims que ha assolit aquesta relació entre oferta i demanda d’experiències de descoberta és el 'home sharing'.

Diríem que, tècnicament, es tracta d’una activitat en la qual un particular comparteix un espai de la casa en què viu, o la casa sencera, quan se n'absenta de manera esporàdica o temporal. És una activitat no professional perquè qui la porta a terme no s’hi dedica de manera exclusiva i la propietat no té un ús turístic intensiu. Molt al contrari, és una casa on viu algú de manera habitual i representa la residència permanent d'una persona o d’una família.

La clau del 'home sharing' no és tant el fet de compartir espai sinó l'experiència que dóna l'amfitrió. La seva actitud hospitalària és el que de veritat marcarà la diferència. De vegades ens fixem en les fotos, en l'espai, en la decoració o la ubicació de l’habitatge, però el més important és el tracte i el que un amfitrió et pot arribar a permetre descobrir. Al capdavall, és el que alimentarà més i millor els teus records d’aquell viatge.

Igualment, no es pot oblidar que aquesta activitat agafa el nom dels programes de suport a la gent gran creats als Estats Units als anys 70 del segle passat i al Regne Unit als anys 80. Persones grans compartien les seves llars i oferien experiències i convivència a canvi del suport o la companyia. A Catalunya hi ha ja una llarga experiència entre persones grans i joves estudiants. En definitiva, en l’origen de l’activitat pesa més l’intercanvi i l’ajuda bidireccional que l’activitat per ella mateixa.

Per què compartir la teva casa amb altres viatgers?

Cada vegada hi ha més persones que estan disposades a compartir la casa on viuen amb viatgers. Les persones que posen anuncis a les plataformes per compartir casa seva, els amfitrions, es troben en zones en què en molts casos no hi ha infraestructura d'allotjament tradicional, fora de les àrees més concorregudes, amb la qual cosa es descentralitza el turisme dirigint molts visitants cap a noves zones o barris. La majoria dels amfitrions que s'anuncien ho fan per compartir la casa on viuen.

Canvi de paradigma per la tecnologia

La tecnologia ha fet possible que s’hagi creat una nova categoria de viatgers. Hi ha una comunitat cada vegada més nombrosa de persones que desitgen viatjar d'una manera diferent, més única, més autèntica, que vol conèixer de primera mà les ciutats i els seus barris, connectar amb l'entorn i palpar la realitat local. Per a moltes persones això no és una idea nova, però la tecnologia i la innovació fan possible que es creïn connexions entre els viatgers i que aquests puguin tenir experiències molt personalitzades.

.

L’experiència per al viatger que lloga un espai de 'home sharing' és molt autèntica ja que comparteix no només un espai físic sinó el context més íntim i personal de la persona que comparteix la seva casa: estris, mobles, sofà, llit, joguines, llibre, discos… Igualment, l’amfitrió acostuma a fer recomanacions dels seus llocs preferits, molts dels quals es troben al seu propi barri. Per tant, el viatger pot conèixer una realitat que no apareix a les guies turístiques, beneficiant alhora el comerç local.

Què diferencia el 'home sharing' d'un habitatge d'ús turístic?

El 'home sharing' no s'ha de confondre amb el lloguer d'apartaments turístics o habitatges d'ús turístic. Aquest tipus d'habitatges solen ser residències senceres que es lloguen amb un ús exclusivament turístic. En ser el seu ús exclusiu dedicat al turisme, aquesta casa no és la residència habitual de ningú, ningú hi viu habitualment.

Modalitats de 'home sharing'

Habitació a casa particular

Allotjar-se a una casa o pis particular quan el propietari és fora de manera temporal

Vacances en família a una segona residència

Allotjar-se per negocis de dilluns a divendres quan el propietari és fora o bé en una habitació sense que hagi marxat el propietari

stats