Iemen
Especials 30/05/2011

L'exèrcit del Iemen bombardeja una ciutat suposadament controlada per Al-Qaida

L'oposició acusa el president Sàleh de jugar la carta de la xarxa terrorista per legitimar-se. Les tropes han atacat els manifestants amb excavadores

Agències
1 min
Protesta contra la repressió a Taziz, a la ciutat d'Ibb, aquest matí. AFP

Sanaa /TaizL'aviació iemenita ha bombardejat una població del sud del país, que segons les autoritats va ser presa per militants d'Al-Qaida fa uns dies. L'operació arriba després que ahir forces lleials al president Abdul·lah Sàleh van obrir foc contra els manifestants a la ciutat de Taiz, on van assassinar com a mínim 15 persones i van provocar centenars de ferits, segons fonts hospitalàries. Els metges asseguren que la majoria van morir per ferides de bala, però que molts també van ser atropellats per les excavadores que van passar per damunt dels manifestants. Avui s'han convocat noves manifestacions a Taiz, al voltant de la plaça de la Llibertat, on una acampada va ser desmantellada diumenge per les forces de seguretat de Sàleh.

Diversos centenars de membres d'Al-Qaida i organitzacions islamistes van prendre el control de Zinjibar, al golf d'Aden, fa uns dies. Els líders opositors han acusat Sàleh de permetre la caiguda de la ciutat per tal de generar l'alarma i aconseguir augmentar els seus suports dins i fora del país. Sis soldats van morir i dotzenes van resultar ferits en una presumpta emboscada quan es dirigien a la ciutat, segons fonts militars, que no van atribuir l'atac a cap organització. Residents de Zinjibar han denunciat a Reuters que no tenen subministrament d'aigua ni electricitat i que els civils estan fugint del poble.

Diversos països i organismes internacionals alerten del risc de l'esclat imminent d'una guerra civil o que el Iemen es converteixi en un estat fallit. El país ja es troba en situació de fallida financera i és una de les principals bases d'operacions d'Al-Qaida, i veí de l'Àrabia Saudita, el principal exportador mundial de petroli.

stats