Iemen
Especials 22/05/2011

El president del Iemen es nega a signar el pla del països del Golf per a la seva dimissió

Els representants del Consell de Cooperació del Golf estaven reunits a l'embaixada de la Unió dels Emirats Àrabs a la capital iemenita amb diplomàtics nord-americans per intentar convèncer el president Saleh per signar el pla de transició. Els esforços diplomàtics han tornat a fracassar

Agències
2 min
Ali Abdul·lah Saleh és president del Iemen des de fa 32 anys / REUTERS

SanaaEl mapa de les revoltes al món àrab dóna exemples de tota mena. Els casos de Tunísia i Egipte, en què el líder decideix abandonar el poder. El cas de Líbia, en el qual, tot i una intervenció militar internacional i una sagnant guerra civil, el líder s'aferra al càrrec i diu voler morir "màrtir" al seu país. El cas de Síria, on el règim i l'exèrcit reprimeixen qualsevol intent de rebel·lió. I, per últim, el cas del Iemen. Les protestes contra el règim del president Ali Abdullah Sàleh van començar al gener. Manifestacions arreu del país, en especial, davant de la universitat de la capital, Sanaa, per demanar que qui ha estat president durant 32 anys plegui i que s'acabi amb la pobresa i la corrupció.

El Consell de Cooperació del Golf ha fet de mediador entre l'oposició i el president. Però fins ara, els dos intents de fer-li signar un pla de transició han fracassat. L'enèssim el va signar ahir l'oposició, però avui Sàleh s'ha tornat a negar a signar el document per a la seva dimissió. L'acord, que comptava amb el suport dels Estats Units, li donava 30 dies per marxar i li garantia la immunitat. Com a conseqüència de la seva negativa a deixar el poder, els països del Golf ja han dit que retiren la proposta.

Ahir Sàleh ja va qualificar l'acord de "cop d'estat" contra ell i va amenaçar els Estats Units i Europa dient que si ell plega, serà Al-Qaida qui ocuparia el seu lloc i prendria control del fràgil estat iemenita.

Les protestes al Iemen haurien causat 150 morts, segons els recomptes hospitalaris. Sàleh s'ha quedat pràcticament sol al capdavant del país ja que molts membres del seu partit i de l'exèrcit s'han passat a l'oposició, i fins i tot la tribu a la que ell pertany ha renegat d'ell. La seva supervivència s'ha d'entendre pel suport que encara rep per part de les unitats d'elit de l'exèrcit, comandades per membres de la seva família.

La Secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha demanat a Sàleh "que segueixi el seu compromís de transferir el poder i fer cas a la legítima voluntat del poble".

stats