Especials 13/07/2012

Els professors interins del País Valencià acampen al carrer després de ser acomiadats de les aules

El govern valencià va aprovar acomiadar els mesos d'estiu als mestres sense plaça fixa per estalviar-se els seus sous de juliol i agost. Els professors denuncien que amb l'augment de ràtio molts d'ells no tornaran a ser contractats

Salvador Almenar
2 min
Professors interins protesten pel seu acomiadament / Coordinadora Interins

ValènciaAmb la de dijous, els professors interins valencians porten quatre nits dormint al carrer. No res comparat amb les 60, com a mínim, que passaran a l'atur després d'haver estat acomiadats per la conselleria d'Educació el passat dia 30 de juny. La raó donada pel govern valencià és que així s'estalvien els seus sous corresponents als mesos de juliol i agost contribuint així al compliment de l'objectiu de dèficit marcat per 2012.

Aquesta mesura inclosa en el decret de retallades aprovat pel govern valencià al gener és una més de les moltes que el sector educatiu porta patint durant els últims anys. Segons Marc Candela, del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), amb l'eliminació de la paga de Nadal anunciada ahir per Mariano Rajoy, els professors han perdut en poc més de dos anys fins un 30% del seu sou. Candela explica que aquesta pèrdua de poder adquisitiu s'explica per la retallada de salaris públics aprovada per Zapatero en 2010 que va suposar una reducció del 5% del seu salari, per l'eliminació dels sexennis contemplat en el decret de retallades del govern valencià i ara l'eliminació de l'extraordinària –que suposa un 7% del total del sou brut anual–.

A més de per la indignació que els suposa sentir-se el col·lectiu "que més està pagant les conseqüències de la crisi", els professors interins van decidir mostrar el seu rebuig per la política de retallades del govern valencià després de fer-se efectiu l'acomiadament d'aproximadament 8.000 interins que han treballat aquest any als col·legis i instituts del País Valencià.

La promesa de la conselleria d'Educació és que tots ells tornaran a ser contractats al setembre, cosa que desmenteixen els propis afectats. Les raons de la seva desconfiança cap a les paraules del govern valencià són que "resulta impossible" que tornen a contractar a tots quan l'augment de ràtio i d'hores lectives "va a fer que desapareguen molts grups". Concretament, Marc Candela xifra l'excés de professors segons les noves ràtios en 3.000 aproximadament.

Encarna Signes porta acampada des de dilluns passat per protestar contra el que ella considera "una mesura en contra de l'escola pública". "L'acomiadament no afecta a l'educació privada que és a qui la Generalitat valenciana està subvencionant", afegeix. Han intentat parlar amb la consellera del ram, María José Català, però no han aconseguit concertar una reunió. Saben que les seves reivindicacions potser no serveixen de molt, però assegura que seguiran mobilitzant-se mentre dure la política de retallades en el sector públic.

Molts dels acampats estan indignats perquè se senten el col·lectiu que més està pagant la crisi. Encarna Signes, però, afegeix que "són els primers a qui retallen" però "els últims" quan arriba l'època de bonança.

stats