ETA DEIXA LES ARMES
Especials 02/11/2011

El ministre de l'Interior insta ETA a demanar perdó com a gest “necessari per al futur”

Camacho insta l'organització a fer aquest pas per “seguir construint”. Ho ha dit després de reunir-se amb el seu homòleg francès, que ha assegurat que no pensa aplicar cap “excepció” als 140 presos que hi ha en presons franceses

Efe
2 min

ParísEl ministre espanyol de l'Interior, Antonio Camacho, ha instat aquest dimecres ETA a demanar perdó a les seves víctimes com a “gest important i necessari per poder seguir construint el futur". En una roda de premsa juntament amb el seu homòleg francès, Claude Guéant, després d'haver-se reunit a la seu del ministeri de l'Interior a París, Camacho ha lamentat, però, no tenir "cap ratificació en aquest moment que aquest gest, necessari", s'hagi de poduir de forma imminent.

El ministre espanyol ha subratllat també que "és clar que la democràcia espanyola és la que ha derrotat” ETA, de manera que l'anunci de cessament de l'activitat armada no va ser pas fruit "d'una reflexió", sinó que es va veure conduïda a això. Respecte a la petició que la banda va fer en el seu text als executius dels dos països per "obrir un procés de diàleg directe" destinat a solucionar "les conseqüències del conflicte", ha subratllat que abans de donar qualsevol pas caldrà esperar als resultats de les eleccions del pròxim 20 de novembre.

Sense excepcions judicials per als presos

El ministre francès de l'Interior ha anunciat aquest dimecres que no pensa aplicar cap "llei d'excepció" als 140 presos terroristes que es troben al país, malgrat l'anunci d'ETA. "Les persones d'ETA actualment a les nostres presons, sigui a títol preventiu o per una condemna, estan per fets precisos i en el marc d'un procés judicial. No hi ha raó perquè la justícia no s'apliqui", ha subratllat Guéant després de la reunió amb Camacho.

Camacho i Guéant han renovat el compromís de treballar conjuntament en la lluita antiterrorista, i han deixat constància de la necessitat de mantenir la cautela. "Continuem vigilants. Hi ha encara armes en circulació, soldats perduts d'una causa perduda. Els perseguirem amb el mateix rigor que avui, perquè en depèn la victòria de la democràcia", ha afegit Guéant.

stats