Recull de premsa
Especials 23/04/2012

La premsa internacional diu que Sarkozy "necessitarà un miracle" per ser reelegit

Els principals rotatius europeus alerten que el Front Nacional pot tenir la clau de la segona volta

Cristina Mas
3 min

BarcelonaLa premsa francesa reacciona als resultats de la primera volta de les presidencials, i ho fa destacant l'impuls de l'ultradretà Front Nacional. "La pujada de Marine Le Pen rellança la segona volta", titula el conservador 'Le Figaro', i diu que els seus electors "poden decidir la segona volta entre el candidat socialista i el president sortint". A l'editorial considera que l'avantatge d'Hollande no és decisiu si es té en compte el resultat "decebedor de Jean-Luc Mélenchon", el candidat del Front d'Esquerres que ahir va demanar el vot per al socialista en la segona volta.

'Libération', afí a l'esquerra, no dubta a titular: "Hollande al capdavant, Le Pen espatlla la festa", per explicar els dubtes sobre la segona volta que genera el previsible suport del FN a Sarkozy.

La premsa europea qualifica de fracàs el resultat electoral de Nicolas Sarkozy a la primera volta de les presidencials franceses, que es va celebrar ahir. La majoria de rotatius destaca el resultat de Marine Le Pen, la candidata de l'ultradretà Front Nacional. Molts diaris destaquen la polarització del resultat: tenint en compte els vots obtinguts per Jean-Luc Mélenchon, del Front d'Esquerra al voltant del Partit Comunista, gairebé un de cada tres electors ha optat per un candidat hostil a la UE.

El vot de càstig

La premsa alemanya interpreta el resultat en clau de vot de càstig. A l'edició digital, el setmanari 'Der Spiegel' destaca la "frustració dels francesos davant l'estat del seu país" i apunta que Le Pen "és creïble per a unes classes populars que pateixen, perquè parla el seu llenguatge i ataca els immigrants i les elits". "Si Sarkozy vol guanyar la segona volta, haurà de guanyar-se alhora els vots de l'extrema dreta i els del centre, cosa que seria una proesa inèdita en l'aritmètica política", destaca el 'Frankfurter Allgemeine Zeitung'.

Sarkozy, derrotat

La premsa britànica diu sense embuts que Sarkozy "necessitaria un miracle" per renovar el seu mandat. El diari 'Times' titula: "Sarkozy entreveu la derrota després d'un resultat desastrós", i preveu que l'extrema dreta pugui acabar decidint el resultat de la segona volta. 'The Guardian' situa Hollande "a la cresta de l'onada de l'esquerra", però qualifica de "sorprenents" els resultats de Le Pen, que han estat com una galleda d'aigua freda: l'editorial porta per títol: "Una victòria agredolça per a l'esquerra". Tant 'The Times' com el 'Daily Telegraph', es mostren escèptics davant el programa d'Hollande, i parlen de "socialisme ingenu" i de polítiques econòmiques "fantasioses", respectivament.

El nord-americà 'Wall Street Journal' diu que Sarkozy "lluita per la supervivència". Mentre que The New York Times diu que un triomf d'Hollande podria suposar "les primeres discrepàncies que desafien el discurs sobre la crisi de l'euro dominat per Alemanya".

El fenomen del FN

El diari belga 'Le Soir' assegura que François Hollande "ja té un peu a l'Elisi, però l'esquerra ha de contenir l'alegria perquè el Front Nacional ha provocat un nou xoc". El rotatiu explica que "la jugada guanyadora que Sarkozy va fer el 2007 –absorbir els vots de l'extrema dreta– ha demostrat cinc anys més tard les seves limitacions. Banalitzant les tesis del FN ha decebut el seu electorat i ha portat els electors de la dreta més dura altre cop al seu cau".

El principal diari d'Itàlia, 'Il Corriere della Sera', titula: "Hollande al capdavant, Sarkozy manté l'esperança", com 'La Repubblica', que diu obertament que "Sarko confia ara en els electors del FN".

Grècia ha seguit amb atenció els resultats electorals francesos, amb l'esperança que obrin la porta a un canvi en les polítiques d'austeritat de la UE. El principal diari grec, 'Ta Nea', que la setmana passada parlava d'Hollande com d'un "Roosevelt europeu", diu que el 6 de maig, data en què coincidiran la segona volta francesa i les eleccions legislatives gregues, "serà una moment important en la història contemporània europea".

stats