TRANSICIÓ POLÍTICA
Especials 26/03/2012

El govern islamista de Tunísia descarta adoptar la llei islàmica a la nova constitució

Un portaveu d'Ennahda assegura que l'article primer de la carta magna no es cambiarà. Els salafistes s'havien mobilitzat reclamant un estat islàmic

Cristina Mas
1 min
Manifestació de salafistes exigint la llei islàmica a Tunis, diumenge / REUTERS

BarcelonaEl govern de Tunísia, encapçalat pels islamistes d'Ennahda, no introduirà la llei islàmica (sharia) a la nova constitució. El parlament elegit l'octubre està elaborant un nou text, que substituirà la carta magna vigent sota la dictadura de Ben Ali, derrocat per la revolta popular que va donar lloc a la Primavera Àrab.

Un alt càrrec del partit ha confirmat aquest dilluns que "Ennahda ha decidit mantenir el primer article de la constitució sense canvis" i ho ha justificat argumentant que "no vol divisions entre el poble". L'article primer identifica l'Islam com la religió de l'estat, però no es refereix específicament a la xaria.

En ple debat constitucionals sectors islamistes havien reclamat que la sharia s'incorporés a la constitució com a primer font de la legislació. Els sectors laics s'hi oposen, reivindicant la tradició no confessional i oberta de Tunísia, el país del món àrab més avançat en aquest sentit.

Rachid Ghannouchi, cap d'Ennahda, que té el 40% d'escons al Parlament, havia promès en la campanya electoral que no es canviaria, però el mes passat va anunciar que es plantejava implantar la sharia. Les manifestacions de salafistes en les últimes setmanes reclamant un estat islàmic havien despertat totes les alarmes, també entre els inversors i els sectors lligats al turisme.

No queda clar per ara, si la nova constitució se sotmetrà a referèndum o si la consulta finalment no es farà si el text obté prou consens parlamentari.

stats