Publicitat
Publicitat

DESASTRE AL JAPÓ

El govern japonès alerta que avui Tòquio podria quedar-se a les fosques

El servei de trens es retalla per estalviar energia. L'executiu no ampliarà l'àrea d'evacuació però alguns ciutadans fugen cap al sud del país

El govern del Japó ha alertat aquest matí que la capital del páis, Tòquio, podria quedar-se a les fosques a causa de la crisi energètica que viu el país després del terratrèmol de divendres passat, que va afectar diverses centrals nuclears. E l ministre d'Indústria japonès, Banri Kaieda, ha demanat a les operadores de trens que retallin el servei per estalviar energia. Dues operadores d'electricitat ja apliquen talls de llum d'entre tres i sis hores en part del territori des de fa quatre dies.

Al voltant de 10 milions de llars es veuran afectats avui pels plans de retallades de subministrament, segons l'agència local Kyodo. L'àrea metropolitana de Tòquio està habitada per més de 30 milions de persones, que utilitzen els trens de rodalies per arribar als seus centres de treball tot i que, des de la crisi creada pel sisme, moltes persones han optat per treballar des de casa.

L'augment del consum d'electricitat a causa de la forta caiguda de les temperatures ha complicat encara més la situació. Aquesta nit, els termòmetres baixaran a Tòquio fins a gairebé els 0 graus, com ja va passar ahir.

L'executiu també ha assegurat avui que de moment no hi ha plans d'ampliar l'àrea d'evacuació més enllà del radi establert de 20 quilòmetres de la planta nuclear de Fukushima, mentre s'ha donat prioritat a refredar la unitat 3. El ministre portaveu, Yukio Edano, ha dit que el Japó "entén" la recomanació provinent dels EUA per a que els seus ciutadans abandonin la zona en un radi de 80 quilòmetres del complex . Des de l'accident s'han evacuat unes 200.000 persones que residien en un perímetre de 20 quilòmetres al voltant de la central, mentre que entre els 20 i els 30 quilòmetres la població té la recomanació de no sortir de casa, tancar les finestres i no engegar l'aire condicionat .

Avui, les autoritats nipones han evacuat 28.000 persones més en la zona propera a la planta nuclear, i els ha reubicat en refugis a la mateixa província de Fukushima, o a les veïnes Niigata i Togichi. A més, a la província de Fukushima, molts altres han decidit voluntàriament dirigir-se al sud o allunyar-se de la planta per evitar exposar-se a la contaminació nuclear.

Els principals problemes semblen concentrar-se ara en dos reactors, el 3 i el 4, en què les temperatures i el nivell de radioactivitat segueixen sent molt elevades. El ministre japonès de Defensa, Toshimi Kitazawa, ha dit que si cal es repetirà de nou l'operació d'abocament d'aigua sobre el reactor 3 des d'helicòpters que s'ha dut a terme al llarg d'aquest matí.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT