REPÀS D'ESTIU
Especials 19/08/2011

Jordi Clos: "Qui digui que a Barcelona sobren turistes és un beneit"

El president de Derby Hotels, del Gremi d'Hotels de Barcelona i de la Fundació Arqueològica Clos considera queixar-se que la ciutat és fosca és ser "més papistes que el Papa". Entrevista publicada el 2 de gener

Ariadna Trillas
3 min
Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona / PERE TORDERA

BarcelonaJordi Clos va sovint del seu despatx a Derby Hotels al Museu Egipci. Es comuniquen per dins. La cultura egípcia és la seva passió. "Hi vaig menys del que voldria", es queixa. El president del Gremi d'Hotels de Barcelona escull la seva peça més especial: una petita uixebti o estàtua funerària de terracota. Va ser la primera que va comprar als 18 anys.

D'on li ve aquesta passió egípcia?

De petitet. Era molt fantasiós i als 12 anys a l'assignatura d'història vaig escollir Egipte per les mòmies i les tombes. Als 16 anys vaig comprar les primeres peces al mercat de Sant Antoni. Hi vaig descobrir una col·lecció de mapes, postals, estudis d'excavacions arqueològiques, fotos... I vaig estar sis o set mesos pagant-ho per emportar-m'ho! I ara cada hotel dels seus sembla un petit museu.

Cada hotel té una col·lecció d'art, perquè entenc que el luxe i l'art són germans bessons. El luxe de plàstic, de pladur, no té sentit.

Cada cop hi ha més luxe de plàstic?

Esclar. Apareixen els pladurers i es perden artesans de guix. Un hotel de luxe ha de tenir la tecnologia amagada. El que veus, les fustes, els acabats, la pell... ha de ser de debò.

Com afecta al luxe la crisi?

En l'anterior crisi, els hotels de luxe van mantenir els preus, però es van quedar buits. Ara s'han fet més assequibles i així la caiguda de l'ocupació no ha estat tan brutal. A canvi, facturen menys.

Els hotels de més estrelles han baixat més els preus que la resta?

No. La baixada ha estat generalitzada. Des del 2007, els preus han baixat un 25%. El 2010 és el primer any en què el darrer semestre puja l'ocupació i el preu deixa de baixar. Per sort remunta la xifra de turistes.

I no vénen massa turistes?

Qui digui que sobren turistes és un beneit. Unes 250.000 persones estan vivint directament o indirectament del turisme. Directament, 35.000. Cal sumar-hi congressos, museus, botigues... Hi ha ciutats que no tenen aquesta font d'ingressos. A més, qui compraria a les botigues del passeig de Gràcia? El Museu Picasso seria el que és sense el turisme?

Vostè no té pèls a la llengua. Com amb les dels turistes en biquini...

Si no haguéssim fer la campanya del biquini no hi hauria la limitació que s'ha introduït.

També va dir que Barcelona sembla una ciutat de postguerra. Es fica en molts embolics.

Dic veritats! Vas a París o a Londres i els carrers cèntrics són un esclat de llum. I això incita el consum. Aquí som més papistes que el Papa i ens inquieta la contaminació lumínica.

No li importa, la contaminació lumínica?

Per què a la resta d'Europa no respecten aquesta filosofia i aquí, que no som tan rics, resulta que hem de ser més papistes que el Papa? A la nit, els turistes surten a sopar, van de compres. Tenim edificis fantàstics i no s'il·luminen amb facilitat. I sí, se'm va acudir dir que Barcelona seria una ciutat de postguerra. És un error no dir el que es pensa.

Ha millorat la situació de la prostitució i la brutícia?

La prostitució i la neteja han millorat. La seguretat ha millorat, però no s'ha solucionat. Els turistes van a la comissaria i es troben altres turistes fent cua i pensen que no són un cas aïllat. I hi ha webs que venen Barcelona com un lloc on es roba.

Està enterrada, la taxa turística?

Estem en contra de la taxa. És un greuge comparatiu terrible. Molta gent diu que un euro de taxa no perjudica, però jo veig cada dia com perdo una habitació perquè l'ofereixo a 100 i el competidor la posa a 99. Es diu que altres ciutats en cobren, com París. Però d'altres de molt importants no en cobren. Seria diferent si hi hagués una taxa per a tot Espanya. Però Barcelona ho va proposar i el ministeri ho va rebutjar.

Però reclamen més recursos.

L'IVA repercutit als no residents és el que s'hauria de recuperar per al turisme. I la Carta de Barcelona ho té present. A més, el nostre pressupost d'inversió turística és curt. L'Ajuntament i la Cambra de Comerç aporten 3 milions d'euros, el mateix des del 1993. Sevilla en posa 7. Madrid gairebé 8. Els hotelers aportem el mateix que l'Ajuntament. Hi ha empreses que es beneficien del turisme i que no hi posen res. El Corte Inglés, Abertis, Renfe, Aena... Tothom ha de pagar.

Els hotelers han tret beneficis d'haver entrat a Spanair?

Quan hi vam entrar vam dir que era màrqueting, no que busquéssim rendibilitat. Va ser una operació estratègica, sabíem que era un sector difícil. Turisme de Barcelona no en sortirà, hi ha posat molts diners. Tampoc està previst posar-hi més diners. Ens ha faltat una aportació important. Una bona notícia és que Lufthansa vol comprar SAS i SAS és accionista nostra. Si Lufthansa tingués aquí el seu hub (centre de connexió de vols) del sud d'Europa hauríem fet una gran operació.

stats