POLÍTICA
Especials 12/06/2012

El jutge del cas Cooperació veu indicis per imputar el portaveu del PP a les Corts Valencianes

Demana a la Fiscalia que es pronunciï sobre la necessitat d'elevar la causa al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià els indicis de fets delictius quan Rafael Blasco era conseller de Solidaritat

Ara
2 min
Rafael Blasco

ValènciaEl Jutjat d'Instrucció número 21 de València, que investiga una suposada trama de malversació de fons públics de la Generalitat destinats a ajudes per a cooperació internacional, veu indicis per "imputar fets de naturalesa delictiva" a l'exconseller de Solidaritat del País Valencià i actual portaveu del PP a les Corts Rafael Blasco. En una resolució feta pública aquest dimarts pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana, el Jutjat demana a la Fiscalia que es pronunciï sobre la procedència d'elevar la causa a la Sala Penal del TSJ davant aquests indicis de fets delictius.

A més, demana a les Corts Valencianes que acreditin la condició de diputat autonòmic de Blasco, actual portaveu del grup parlamentari popular. La jutge instructora de la coneguda com a cas Cooperació havia imputat fins ara a un total de 27 persones, les últimes cinc administradors d'empreses que van ser detinguts la setmana passada i que van quedar posteriorment en llibertat provisional.

En l'operació policial de la setmana passada, la jutge va autoritzar entrades i registres en habitatges particulars i seus socials. El secret de sumari va quedar aixecat el passat 17 de maig. S'investiguen els suposats delictes de malversació de cabals públics, frau de subvenció, blanqueig de capitals, suborn i falsedat documental. Sis dels imputats ocupaven càrrecs de l'Administració autonòmica en el moment de la seva detenció o declaració davant la jutge, entre ells l'exdirector general de Cooperació de la Generalitat Josep Maria Felip i l'exsubsecretari de la Conselleria de Sanitat Alexandre Català.

També formava part del Govern de la Generalitat la excap del Servei de Gestió de Programes de Cooperació de la Conselleria de Solidaritat Dolors Escandell, que va ser detinguda i posada en llibertat, i l'excap d'àrea de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat Marc Llinares. També està imputat i tancat a la presó de forma provisional el responsable de la Fundació Hemisferi César Augusto Tauroni. La jutge manté diferents mesures cautelars per a tots els imputats que estan en llibertat provisional, que van des de la presentació periòdica en els jutjats a la retirada de passaport o l'obligació de sol·licitar autorització per sortir del país o comunicar qualsevol canvi de domicili.

En la investigació que dirigeix la jutge estan implicades almenys sis ONG i són 19 els testimonis als quals ja s'ha pres declaració. L'acció judicial es segueix per un suposat frau en les subvencions concedides per la llavors Conselleria de Solidaritat i Ciutadania que dirigia l'actual portaveu del PP a les Corts Rafael Blasco en els exercicis 2008, 2009, 2010 i 2011 destinades a la cooperació al desenvolupament amb el tercer món. S'investiga la presumpta desviació parcial de les quantitats que es concedien a determinades ONG a través de les subvencions, amb factures que, suposadament, s'inflaven per justificar els diners concedits. En aquest moment de la instrucció, no es pot precisar encara els diners suposadament defraudats.

stats