Dia Mundial de la Infància
Especials 21/11/2021

L’Hospital Clínic de Barcelona realitza revisions oftalmològiques de forma voluntària a més de 170 infants de llars vulnerables

Després d’un any d’aturada per la pandèmia, torna amb força la campanya #Invulnerables amb Visió, impulsada per la Fundació “la Caixa”, Sor Lucía Caram i Natural Optics Group

3 min
Un nena passant la revisió aquest disssabte

Al llarg de tot el matí de dissabte, i coincidint amb el Dia Mundial de la Infància, l’equip d’oftalmologia de l’Hospital Clínic de Barcelona va dur a terme de forma voluntària revisions oftalmològiques a més de 170 nens i nenes beneficiaris del programa #Invulnerables de CaixaProinfància, provinents de Lleida (38), Manresa (31) Ripoll - Sant Joan de les Abadesses (16), Manlleu (55) i Figueres (31). Per a molts va ser el primer cop que els feien una revisió mèdica dels ulls. 

Una de les moltes revisions oftalmològiques fetes dissabte

La jornada formava part de la campanya #Invulnerables amb visió impulsada pel programa #Invulnerables de Sor Lucia Caram, la Fundació “la Caixa” i Natural Òptics Group, amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que facilita les aliances arreu de Catalunya amb centres sanitaris públics i privats. ­

#Invulnerables amb visió va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de vetllar per la salut visual dels nens com a un pas indispensable per garantir el seu benestar integral i un suport fonamental per al seu desenvolupament cognitiu. Des de llavors, s’han realitzat set jornades de revisions oftalmològiques a diferents centres de referència de Catalunya, comptant amb la suma de voluntats públiques i privades. Després d’un any d’aturada a causa de la pandèmia, la campanya torna amb força, preveient accions similars la resta del curs.

Foto de família de la jornada #Invulnerables amb visió, aquest dissabte

Un de cada quatre nens

La jornada de dissabte a l’Hospital Clínic va comptar amb l’equip del Dr. Bernardo Sánchez, cap del Servei d’Oftalmologia (sis oftalmòlegs, tres optometristes i personal administratiu). Natural Optics Group, empresa nacional referent en el sector de l’òptica amb més de 30 anys d’història i 650 òptiques associades, va aportar un equip de professionals que després de la revisió ofereixen ulleres als menors que les necessiten, i que ells mateixos poden escollir.

La Fundació del Convent de Santa Clara i l’Espai Francesc d’Assís, col·laboradors del programa #Invulnerables, també hi participen amb 15 voluntaris que organitzen i acompanyen els menors i els seus pares.

L’Acadèmia Americana d’Oftalmologia afirma que els problemes visuals afecten a un de cada quatre nens en edat escolar i que un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir problemes no detectats com la miopia, la hipermetropia, l’astigmatisme o l’ull gandul. 

L'equip d'oftalmologia del Clínic

Revisions imprescindibles

El servei d’oftalmologia de l’Hospital Clínic recorda que la visió es desenvolupa durant els primers 8 a 10 anys de vida, i per això es recomana que als nens i nenes se’ls faci una avaluació quan entren a l’escola, al voltant dels quatre anys, i repetir el control un cop a l’any. Independentment de si presenta símptomes o no, és important fer la revisió, perquè si un infant mai hi ha vist bé, no sap distingir si el que veu és normal o no, i per tant tampoc ho dirà. A més, una mala visió va sovint lligada a problemes d’autoestima i autoconcepte, fracàs escolar o aïllament. Alguns no saben que han de dur ulleres o els fa vergonya dir que no hi veuen bé. La realitat del nen canvia completament quan es corregeix el problema.

#Invulnerables treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d’oportunitats a través de la col·laboració públicoprivada. Actualment es desenvolupa en 13 municipis, formant 15 xarxes de treball de la mà de les administracions locals i de 40 entitats socials. Des que es va posar en marxa fa quatre anys, s’han atès més de 1.400 famílies i un total de 2.596 infants.

stats