LA GENERALITAT INFORMA

Monuments i jaciments arqueològics

Els monuments i jaciments arqueològics que no et pots perdre

Escenaris únics de la nostra història, trobem monuments i jaciments ubicats arreu del país en entorns naturals i urbans espectaculars que aglutinen els valors de Catalunya, de la seva història i cultura. Una lectura històrica i artística que va des dels primers pobladors fins a l’època moderna, a mb una gran qualitat arquitectònica i artística i una gran significació històrica

Els monuments i els jaciments arqueològics són elements imprescindibles d’identitat i de vinculació de la ciutadania amb el seu entorn. Hem fet una tria dels imprescindibles a través de la geografia catalana, des de l’Alt Empordà fins a la Ribera d’Ebre.

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà)  

Adreça: Monestir Sant Pere de Roda, 6, 17489, El Port de la Selva, Girona
Telèfon: 972 38 75 59
Mail: santperederodes.cultura@gencat.cat
Horaris: 10h. - 17:30h.

Al capdamunt de la serra de Verdera s'aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. El centre del conjunt és el monestir de Sant Pere de Rodes, que va esdevenir el monestir més important del comtat d'Empúries tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava.

La visita al monestir és el punt de partida a un recorregut que permet passejar pels tres mons sobre els quals s’erigia la societat feudal: els que resaven, al monestir de Sant Pere; els que produïen, al poble de la Santa Creu, i els que lluitaven, al castell de Verdera. Un apassionant recorregut per l’època medieval, en un entorn espectacular, el Parc Natural del Cap de Creus.

Ciutat grecoromana d’Empúries (Alt Empordà)  

Adreça: Puig i Cadafalch s/n, 17130, L'Escala
Telèfon: 972 77 02 08
Mail: macempuries.cultura@gencat.cat
Horaris: 10h. - 18h.

Empúries és un dels millors escenaris històrics de Catalunya. Situat arran de mar, en una de les badies més boniques del món, la de Roses, en plena Costa Brava, és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana. Passejar pels seus carrers, contemplar els mosaics de les cases romanes o visitar la gran àgora grega ajuden a entendre dues de les grans civilitzacions de la història. Seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, exhibeix en el seu museu monogràfic una de les icones del patrimoni cultural català, l’Esculapi d’Empúries.

La visita al jaciment ha estat enriquida els darrers anys amb nous recursos interpretatius, experiències immersives de realitat virtual i la recuperació de diversos espais que s’han museïtzat amb l’objectiu de comprendre millor com era la vida fa més de 2.000 anys.

Ciutat ibèrica d’Ullastret (Baix Empordà)

Adreça: 17114, Ullastret, Girona
Telèfon: 972 17 90 58
Mail: comunicacioagenciapatrimoni@gencat.cat.
Horaris: 10h. - 20h.

Un recinte fortificat amb una espectacular muralla dóna la benvinguda al jaciment d’Ullastret, la ciutat ibèrica més gran de Catalunya i la millor conservada. Situat al bell mig de l’Empordanet, el jaciment arqueològic ofereix sorpreses permanents: des de la troballa de cranis enclavats, trofeus de guerra que els ibers exhibien en llocs públics de la ciutat i que s’exposen en el museu monogràfic, fins a les excavacions en curs al fossat monumental, símbol de la importància de la que va ser capital dels indigets.

Avui dia, visitar Ullastret és realment viure una experiència única. A banda de poder passejar per les restes d’aquesta gran ciutat ibèrica, gràcies a la sala immersiva que es troba al museu monogràfic, el visitant pot fer un viatge oníric 2.200 anys enrere i recórrer els carrers tal com eren aleshores. La sala permet veure en grup la reconstrucció en 3D de la ciutat, caracteritzada pel seu rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual.

Castell de Claramunt (Anoia)  

Adreça: Castell de Claramunt, s/n, 08787, La Pobla de Claramunt, Barcelona
Telèfon: 670 22 55 16
Horaris: 9:30h. - 17h.

Malgrat haver patit nombroses destruccions i reconstruccions, aquesta fortalesa del segle X és un dels principals exponents de la xarxa de Castells de Frontera, que marcaven la línia entre el comtat de Barcelona i l’Al-Andalus. Situat al capdamunt de la serra de la Guàrdia, és fàcil imaginar-se’l vigilant i protegint la conca d’Òdena.

Estava integrat dins el comtat de Barcelona i va ser una avançada del temps de la conquesta. La primera notícia d'aquest monument, que avui en dia encara conserva la fesomia de fortalesa i sentinella de la Conca d'Òdena, és de 978.

Castell de Cardona (Bages)

Adreça: Parador Nacional Turisme, 506, 08261, Cardona, Barcelona
Telèfon: 938 68 41 69
Mail: oficinaturisme@cardona.cat
Horaris: 10h. - 19h.

Aquest majestuós conjunt monumental és considerat una de les fortaleses medievals més important de Catalunya, símbol de la resistència dels catalans durant la Guerra de Successió. L’element més destacable és l'església de Sant Vicenç, construïda al segle XI per acollir una comunitat de canonges, sota el patrocini dels Cardona, anomenats “els senyors de la sal”.

Actualment, el visitant es pot fer una idea de la magnificència de la Col·legiata de Sant Vicenç gràcies a la instal·lació en la galilea de la reproducció de les pintures murals romàniques originals, realitzada amb la tècnica de restauració pictòrica de Papelgel. Un cop a l’interior, podrem admirar la seva arquitectura i descobrir la història de l’edifici i els elements arquitectònics més destacats de la que es considera l’obra mestra de l’arquitectura catalana del segle XI i un referent internacional del primer romànic, a través dels mòduls informatius i l’audiovisual que explica el procés de restitució de les pintures.

La Roca dels Moros del Cogul (les Garrigues)

Adreça: 25152, El Cogul, Lleida
Telèfon: 672 44 59 90
Mail: comunicacioagenciapatrimoni@gencat.cat. 
Horaris: 10h. - 17h.

Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros és sense dubte un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica. El conjunt és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998.

La singularitat del conjunt es mostra sobretot a l'escena on un grup de dones vestides amb llargues faldilles i el cos nu s'agrupen en parelles i envolten un home amb el sexe exagerat. Es tracta d'una excepcional representació d'un acte ritual que reforça la identitat de la cova com a lloc de culte rupestre .

Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig (Urgell)

Adreça: 25250, Bellpuig, Lleida
Telèfon: 973 32 02 92
Mail: oficinaturisme@bellpuig.cat
Horaris: 10h. - 17:30h.

Gran exemple del pas del gòtic tardà al Renaixement, el convent de Sant Bartomeu és alhora una mostra de com l’individu buscava la transcendència del seu poder i el seu honor més enllà de la mort. Ramon Folc de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i virrei a Nàpols i Sicília, volia un escenari solemne on ubicar el seu mausoleu tot promovent la construcció d’un convent de franciscans a sobre de l’antiga capella de Sant Bartomeu.

L'arquitectura del convent mostra el contrast entre l'austeritat franciscana i l'esplendor amb la qual el va voler dotar la família dels Cardona Anglesola, present sobretot en la decoració del claustre de la cisterna. La peça més monumental era el mausoleu del baró de Bellpuig, ubicat inicialment dins l’església i que ara es pot veure a l’església parroquial del municipi. Va ser construït el 1524 amb marbre de Carrara per l’escultor napolità Giovanni Merliano da Nola.

Castell Monestir d’Escornalbou (Baix Camp)

Adreça: Carrer del Castell Monestir ďEscornalbou, 43771, Riudecanyes, Tarragona
Telèfon: 977 83 40 07
Mail: escornalbou.cultura@gencat.cat
Horaris: 10h. - 17:30h.

A la muntanya d’Escornalbou, que dona nom a aquest petit territori, s’alça aquesta peculiar mansió senyorial de principis del segle XX. Està formada per les restes de dos edificis medievals: el monestir de Sant Miquel, fundat el 1153, i un castell, construït al damunt de les restes d’una fortalesa romana.

Un castell monestir que, avui dia, també ens parla de la reinterpretació romàntica i decimonònica del passat medieval, en haver-se convertit, fa cosa de cent anys, en la residència privada d’Eduard Toda, un personatge de pel·lícula, cèlebre, entre altres coses, per haver excavat el primer espanyol en una tomba egípcia. Avui dia és també un mirador excepcional sobre la Mediterrània, amb unes vistes impagables.

Reial monestir de Santes Creus (Alt Camp) 

Adreça: 43815, Santes Creus, Tarragona
Telèfon: 977 63 83 29
Horaris: 10h. - 17h.

Un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que es poden visitar a l’actualitat. És un dels tres eixos de la Ruta del Cister, juntament amb Poblet i Vallbona, marca turística que descobreix un territori ric en cultura i patrimoni amb tradicions pròpies i una gran riquesa de paisatges.

Va acollir la primera comunitat monàstica de l’orde a Catalunya i va ser triat per reis i nobles per al seu repòs etern. Enmig de l’austeritat arquitectònica característica del Cister, trobem espectaculars vitralls i les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II, així com la del l’almirall Roger de Llúria.

Conjunt monumental de Centcelles (Tarragonès)

Adreça: Cami l'Almoster, 1, 43120, Constantí, Tarragona
Telèfon: 977 25 15 15
Mail: mnat@gencat.cat
Horaris: 10h. - 18h.

Centcelles és un magnífic conjunt arquitectònic que ens trasllada al final de l’època romana al nostre territori. La part més espectacular del conjunt monumental és l’anomenada sala de la cúpula. A l’aixecar la vista enlaire es veu la veritable joia de Centcelles: les restes d’un mosaic format per prop d’un milió de tessel·les i que cobria per complet l’interior de la cúpula. El grau de conservació, la decoració i la seva arquitectura contundent ens fan reviure l’esplendor que aquest monument devia haver tingut en el passat.

Sobre el conjunt monumental hi ha encara un enigma a resoldre: quina va ser la seva funció i perquè es va construir. Al llarg de la història, diversos estudiosos i científics han intentat aportar la seva visió sobre el conjunt: des d’un edifici religiós, un mausoleu, una vil·la aristocràtica o un campament militar.

Cartoixa d’Escaladei (Priorat)  

Adreça: Rambla de la Cartoixa, s/n, 43379, Escaladei, Tarragona
Telèfon: 977 82 70 06
Mail: escaladei.cultura@gencat.cat
Horaris: 10h. - 17h.

Ubicat en un paratge singular, al fons d’una vall, al peu del Parc Natural de la Serra de Montsant que li dóna un marc paisatgístic incomparable, Escaladei és la primera cartoixa de la p enínsula i l’únic monestir d’aquest orde obert al públic. Els seus dominis van configurar el territori històric del Priorat, avui zona vitivinícola de renom mundial.

Escaladei és una visita obligada per qui vulgui acostar-se a contemplar l’estil de vida dels antics monjos cartoixans i la magnitud de la seva empremta arquitectònica. Gràcies a la restauració i adequació de diversos espais, el visitant pot visitar la cel·la d’un monjo i endinsar-se en la vida cartoixana de fa 500 anys tot passejant per l’hort i el seu mirador i altell.

Castell de Miravet (Ribera d’Ebre) 

Adreça: Camí del Castell, s/n, 43747, Miravet, Tarragona
Telèfon: 977 40 73 68
Mail: miravet.cultura@gencat.cat
Horaris: 10h. - 17h.

Construït sobre una talaia privilegiada, dalt d’un turó, sobresortint de les roques i dominant el curs del riu Ebre, el castell medieval de Miravet és un dels millors exemples de l’arquitectura de l’Orde dels Templers a Europa. Les seves muralles han sobreviscut en un exemplar estat de conservació a nombroses guerres, com al dels Segadors, la de Successió, la Guerra del Francès, les guerres carlines i la batalla de l’Ebre.

Avui, podem endinsar-nos en la ciutadella emmurallada i passejar pels magatzems, contemplar el refetor o admirar l’arc triomfal i la volta de canó de l’església romànica. La senyalització interpretativa contribueix a entendre millor com va ser la vida dels templers entre aquestes imponents muralles.