Salut recorda a la ciutadania les mesures de prevenció per evitar la propagació del coronavirus

Rentar-se les mans sovint, evitar les aglomeracions i evitar desplaçaments si no és imprescindible són algunes de les recomanacions bàsiques. Contenir el coronavirus és responsabilitat de tothom

El departament de Salut de la Generalitat impulsa una campanya informativa per recordar a la ciutadania quines són les mesures de prevenció bàsiques per evitar la propagació del coronavirus SARS-CoV-2. Davant la presència a la nostra societat del nou coronavirus, i la declaració de pandèmia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cal que els ciutadans i ciutadanes adoptin unes pràctiques profilàctiques bàsiques i les mesures de contenció.

Una de les accions claus i més efectives que s’han d’incorporar a la rutina diària és rentar-se les mans sovint. A més, cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús, o amb la cara interna del colze, quan es tus o s'esternuda, i rentar-se les mans de seguida.

En el dia a dia, s’ha de mantenir una distància prudencial entre les persones (entre 1 i 2 metres) i s’ha d’evitar el contacte proper amb persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria.

Una altra recomanació important és evitar compartir menjar i estris sense netejar-los degudament.

Després de manipular objectes, sobretot en llocs públics –al carrer, al transport públic, comerços, etc.–, cal abstenir-se de tocar-se la boca, el nas i els ulls sense haver-se rentat abans les mans.

Sobre l’ús de mascareta, no és necessari utilitzar-les en els espais públics, si no és que ho ha indicat un professional sanitari.

Com a norma general, s’ham d’evitar les aglomeracions i els espais tancats amb un gran nombre de persones, i tenir especial cura de protegir els col·lectius més febles, com la gent gran i les persones amb malalties cròniques. És per això que cal evitar les visites als centres residencials.

Pel que fa a la mobilitat, cal evitar desplaçar-se si no és imprescindible.

Què cal fer si es tenen símptomes?

Es recomana que tothom que presenti símptomes respiratoris o febre es quedi a casa, sense anar al lloc de treball, i limiti la vida social.

També cal fer un ús responsable del sistema de salut i només anar als centres sanitaris quan sigui estrictament necessari.

Si una persona creu que pot estar infectada, cal que segueixi les mesures de protecció i que truqui al 061 per informar-se del que ha de fer.

Per a més informació, consulteu canalsalut.gencat.cat/coronavirus.

El + vist

El + comentat