LA GENERALITAT INFORMA

El patrimoni català, gestionant un valor incalculable

Els museus, monuments i jaciments gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ens mostren la riquesa patrimonial del país

La xarxa de museus, monuments i jaciments de Catalunya conforma una part importantíssima del patrimoni del país i esdevé un valor envejat arreu del món. D’aquesta gran xarxa, els conjunts que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura són imprescindibles per entendre gran part de la nostra riquesa cultural i capitals per conèixer la història del país. Parlem de la memòria escrita a cada pam de terra de Sant Pere de Rodes, a Miravet, al sud, però també la valuosíssima feina d'altres equipaments amb tant d'èxit entre la ciutadania, com el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, el tarragoní Museu Nacional Arqueològic o la meravella renaixentista de l'Urgell, el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig.

Es tracta de la gestió d'un conjunt d’experiències culturals que ens mostren la riquesa patrimonial d'un país, Catalunya, amb art rupestre, amb el mestre Gaudí i el Modernisme, amb un Romànic i Gòtic inigualables, amb un Renaixement gens menyspreable o un Barroc extraordinari. Jaciments ibèrics o romans, com Ullastret o Molí d’Espígol, Tàrraco o Empúries, que són conjunts en un magnífic estat de conservació i que, a més del seu valor històric, són un recurs turístic de primer ordre. Ho diuen les xifres: la ciutat grecoromana d'Empúries supera els 150.000 visitants cada any, i el Museu d’Arqueologia de Catalunya les 350.000 en el seu total (Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola i Ullastret). I el que encara no valorem del tot, com explica el director de l'Agència, Josep Manuel Rueda: "Estem redescobrint l'arquitectura contemporània fora del Modernisme, amb el racionalisme i altres moviments realment potents. Tenim molt camp per córrer".

Pel que fa als museus, Catalunya compta amb 626 equipaments que recullen, conserven, difonen, investiguen i promouen el patrimoni cultural nacional i que es posen al servei del ciutadà i l'entorn educatiu i científic de Catalunya. El Museu d'Art de Girona, amb la tercera col·lecció d'art romànic i gòtic més important de Catalunya o el monumental Museu d'Història de Catalunya, referent en la divulgació del patrimoni històric i cultural del país, en són alguns dels més destacats.

En el cas dels monuments i jaciments catalans, ens trobem davant dels aglutinadors dels valors, història i cultura catalanes. Disposem d'una gran qualitat arquitectònica i artística i una gran significació històrica, com el reial monestir de Santes Creus, el castell de Miravet, el teatre romà de Tarragona o la cartoixa d'Escaladei, monuments i jaciments arqueològics imprescindibles per entendre com han viscut els catalans els últims dos mil anys. Un vincle amb la cultura, la història i la identitat del país.

El + vist

El + comentat