El pla de recuperació per a Europa: cap a una societat més sostenible

L’objectiu és convertir els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital

3 min
Donar suport a una mobilitat sostenible és un dels objectius dels fons europeus

La irrupció de la pandèmia del coronavirus ha colpejat el món i ha alterat l’agenda global. En un primer moment, els esforços de totes les administracions es van focalitzar cap a actuacions d’urgència del sistema sanitari però, el juliol del 2020, la Unió Europea va acordar la creació del Pla de recuperació per a Europa (Next Generation EU), centrat en avançar cap a un model de societat més sostenible, tant a nivell mediambiental com social.

Catalunya disposarà de més de 4.500 milions d’euros entre els anys 2021 i 2022

Catalunya haurà rebut el 2021 un total de 1.424 milions d’euros a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), l’eix central del pla de recuperació europeu Next Generation EU. Aquests fons es destinaran a Serveis Socials, Justícia, Educació, Igualtat, Medi Ambient, Energia, Cultura, Habitatge, Transports i Telecomunicacions. Per al període 2021-2023 també rebrà 1.023 M€ del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el full de ruta per al creixement innovador, intel·ligent i sostenible de Catalunya: 682 M€ a través del Fons Social Europeu (FSE), el principal instrument financer de la UE per crear ocupació i disposarà de 1.528 milions d’euros dels MRR.

Els fons es distribueixen a través de 4 eixos: transició ecològica, transformació digital, cohesió social i igualtat de gènere

Els quatre eixos transversals a través dels quals es distribueixen a Espanya els fons europeus són: transició ecològica, transformació digital, cohesió social i territorial i igualtat de gènere. Es projecten en 10 polítiques palanca que inclouen aspectes com l’agenda urbana i rural i lluita contra la despoblació, les infraestructures i ecosistemes resilients, la transició energètica justa i inclusiva, un pacte per la ciència i la innovació, el reforç de les capacitats del sistema nacional de salut o una nova economia de les cures i polítiques d’ocupació.

Els Fons Next Generation EU: 750.000 milions d’euros per finançar projectes transformadors

El pla de recuperació per a Europa té per objectiu convertir els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. Així, les institucions europees han creat l’instrument Next Generation EU (NGEU), amb una dotació de 750.000M€, per finançar projectes transformadors durant el període 2021-2026.

L’objectiu del pla és avançar cap a una societat més verda, digital, cohesionada i igualitària

El pla per a la recuperació d’Europa incorpora una agenda d’inversions i reformes estructurals que s’interrelacionen per assolir objectius transversals: avançar cap a una societat més verda, digital, cohesionada i igualitària. Alguns eixos essencials són el pla de xoc de mobilitat sostenible, connectada i segura, el pla de rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana o el desplegament del 5G. 

El Pla Next Generation es du a terme a través de dos instruments financers: el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i el REACT-EU

El Pla Next Generation EU es compon de dos instruments financers: el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i el REACT-EU, que són complementaris a la resta de recursos previstos al pressupost de la Unió Europea. El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) és l’instrument principal de finançament del Pla Next Generation EU (Pla de recuperació de la Unió Europea), el paquet d’estímul econòmic més gran de la història de la Unió Europea per tal de superar aquesta greu crisi social i econòmica derivada de la pandèmia Covid-19 i per impulsar reformes amb la mirada posada en el futur.

stats