061 SALUT RESPON

Tot el que has de saber sobre el coronavirus

Sis respostes a les preguntes que ens podem formular sobre com prevenir i afrontar els efectes del Covid-19. En cas de qualsevol dubte, cal trucar al 061 Salut Respon

A finals de l’any passat, les autoritats sanitàries xineses van informar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre un grup de 27 casos de pneumònia d’etiologia desconeguda, que incloïa set casos greus, relacionats amb l’exposició comuna en un mercat majorista de peix a la ciutat xinesa de Wuhan. Dies després, es va identificar com a agent causant del brot un nou tipus de virus de la família  Coronaviridae, denominat SARS-CoV-2 o, més comunament, coronavirus.

Des de llavors, sobre aquest nou virus han aflorat molts dubtes i interrogants, que aquí s’intenten resoldre:

Com es transmet i quant de temps pot durar el període d’incubació?

Per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. El període d’incubació és d’entre dos i catorze dies.

Quins símptomes té?

Són similars als de la grip comuna, com ara febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. Només en els casos més greus pot causar pneumònia i altres complicacions. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d’immunitat. Cal recordar que el 80% dels casos d’aquest coronavirus són lleus.

Com es tracta?

Per ara no hi ha cap tractament específic, però hi ha molts tractaments per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Com es pot prevenir?

Cal seguir les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries, com són:

 • Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó durant uns vint segons, o amb un preparat amb alcohol.
 • Tapar-se la boca i el nas al tossir o esternudar, principalment amb mocadors d’un sol ús o amb la part interna del colze.
 • Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense que es netegin degudament.
 • Evitar el contacte estret amb persones que presentin símptomes de grip o refredat.
 • A Catalunya no cal prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.

Quan s’ha de sospitar que s’ha contret la infecció i què cal fer?

Per sospitar d’un cas d’infecció per coronavirus cal que es donin aquests fets: tenir els símptomes abans explicats i haver estat en contacte estret amb un cas confirmat (amb prova positiva) o probable, o bé haver viatjat recentment a les zones on hi ha transmissió comunitària: la Xina, Corea del Sud, el Japó, l’Iran, Singapur i quatre regions del nord d'Itàlia (Llombardia, Vèneto, Emília-Romanya i Piemont).

 • Si no es donen aquestes circumstàncies, no hi ha motiu de sospita.
 • Si et trobes malament i has viatjat a aquests països i regions, queda’t a casa i truca al  061 Salut Respon per explicar el teu cas i t’informaran dels passos a seguir.
 • Si tens qualsevol dubte més, pots trucar al 061 Salut Respon o consultar la web Canal Salut: canalsalut.gencat.cat

Hi ha risc de contraure la malaltia si es viatja a zones afectades?

Tenint en compte que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII), és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.

Si és inevitable viatjar-hi, per reduir el risc d’infecció es recomana, entre d’altres:

 • Evitar el contacte proper amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts, etc.
 • Rentar-se sovint les mans, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Evitar consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).

El + vist

El + comentat