Especials 03/08/2012

A l'estiu, beguda freda o calenta?

Explorem si refresca més beure líquids freds o calents per combatre la calor

Trinitat Gilbert
1 min
Beguda  freda o calenta?

BarcelonaA l'estiu cal beure líquids per hidratar-nos, encara que pensem que no suem. "Un 75% del nostre cos és aigua, i perquè en el nostre interior tot funcioni correctament no la podem perdre", assegura Pere Castells, químic i responsable de recerca de la Fundació Alícia. "Amb la calor, perdem aigua per evaporació", afegeix. Passa el mateix que quan col·loquem un plat ple d'aigua al sol, a 30 graus. Al cap d'una estona, l'aigua s'ha evaporat.

Així doncs, cal beure líquids. Però quins són els més adequats a l'estiu? Van bé freds o calents? El químic Pere Castells comença per descartar els líquids que no hauríem de prendre: refrescos coles, per culpa dels seus alts continguts en sucre, que no hidraten.

La llimona, amb aigua o bé en granissat, i els batuts amb altres fruites van bé a l'estiu. La llimona genera saliva i, per tant, hidrata. "Un liquat de poma, api, pastanaga i suc de llimona és ideal", proposa Montse Vallory, la cuinera de la revista digital Etselquemenges.cat.

Pel que fa a la temperatura del líquid, sovint objecte de debat, la ciència desmenteix que sigui preferible beure líquids freds o calents: "Totes les begudes que entren a l'organisme s'equiparen a la nostra temperatura corporal, 36 graus", explica Castells.

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

stats