LÍBIA
Especials 01/04/2011

L'exèrcit de Gaddafi encara té potencial militar per aguantar, segons els Estats Units

El Regne Unit demana als col·laboradors del dictador libi que abandonin el règim, tal com ja ha fet el ministre d'Afers Estrangers, Mussa Kussa

Agències
1 min
Un rebel en un control als afores d'Ajdabia.

TrípoliEl primer ministre britànic, David Cameron, ha demanat als col·laboradors del dictador libi Muammar al-Gaddafi que abandonin el règim i segueixin l'exemple del fins aquest dimecres ministre libi d'Afers Estrangers, Mussa Kussa. La coalició internacional considera que la deserció de Kussa, que és a Londres i serà interrogat per les autoritats britàniques per l'atemptat de Lockerbie, és un cop dur per a Gaddafi. A més, el Regne Unit assegura que no li ha ofert protecció per evitar ser jutjat.

Tot i això, els Estats Units consideren que el dictador libi manté les forces suficients per resistir als atacs de la coalició internacional. El cap d'estat major nord-americà, Mike Mullen, ha assegurat en una compareixença al Congrés dels EUA que el potencial militar de l'exèrcit lleial a Gaddafi encara és deu vegades superior al de les tropes rebels. Mullen ha assegurat que els bombardejos aliats han reduït fins al 20% les capacitats militars de les forces de Gaddafi. Segons aquest militar, el problema més gran dels rebels és la manca d'organització i coneixements en els combats, ja que al voltant d'un miler de milicians han fet entrenament militar.

De fet, les forces de Gaddafi han continuat guanyant terreny als insurgents. Els combats entre els dos bàndols s'han centrat a uns 40 quilòmetres de Brega, un important port petrolier. Els sublevats asseguren que mantenen el poder sobre aquesta població, que l'exèrcit libi ha bombardejat amb artilleria.

D'altra banda, l'OTAN ha assegurat que investigarà les afirmacions que ha fet l'arquebisbe Giovanni Innocenzo Martinelli a Trípoli, on ha afirmat que un testimoni li havia explicat que havien mort 40 persones per la caiguda d'un edifici després d'un atac aeri de la coalició.

stats