Guerra a Líbia
Especials 20/04/2011

França i el Regne Unit envien personal militar a Líbia per intentar desencallar el conflicte

Cap dels dos països no vol fer un gran desplegament de tropes, però la prolongació del conflicte, els força a haver d'enviar-hi assessors militars

Agències
2 min
Sarkozy rep al líder del Consell Nacional de Transició de Líbia, Mustafa Abdelyalil, a París / EFE

ParísEl Regne Unit i França han confirmat l'enviament de personal militar a Líbia, per donar suport i assessorar les tropes rebels i intentar sortir de l'estancament del conflicte, si pot ser, de manera negociada. Tot i que els dos països refusen la idea d'implicar-se directament en el conflicte, tampoc volen que s'allargui.

El portaveu del govern francès, François Baroin, ha anunciat avui que “hi haurà un petit nombre d'oficials d'enllaç amb el Consell de Transició Nacional per tal d'organitzar la protecció de la població civil” i ha afegit que no tenen intenció d'enviar-hi tropes i que, en tot cas, el nombre d'oficials que França destinarà a Líbia serà inferior a deu.

“En el marc de la nostra cooperació bilateral amb el Consell de Transició Nacional, França enviarà amb el nostre enviat especial a Bengasi una missió d'enllaç”, ha dit també avui una portaveu del ministeri d'Afers Exteriors, el mateix dia en què el president francès, Nicolas Sarkozy, es reuneix amb el líder del Consell Nacional Libi, el principal òrgan dels opositors a Gaddafi. El nombre d'oficials militars desplaçats Líbia seria inferior a deu.

Ahir Londres ja va confirmar l'enviament d'assessors militars per aconsellar els rebels libis, per tal que millorin la seva “organització i comunicacions”. El govern britànic va negar que la dotzena d'oficials que vol enviar a Líbia hi vagin per armar els rebels o entrenar-los. El ministre d'Afers Exteriors britànic, William Hague, ha dit que la decisió va en la mateixa línia que la resolució 1973 de les Nacions Unides i que no la viola, ja que aquesta no permet que intervingui a Líbia una força d'ocupació. “No hi haurà invasió terrestre”, ha assegurat Hague a la cadena britànica BBC, a la qual ha volgut destacar que el govern del Regne Unit no vol posar “botes militars en territori libi” i que la intenció és només protegir els civils.

stats