CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 20/03/2011

La llet i les verdures radioactives no arribaran al mercat

El govern assegura que els productes afectats per la radiació estan sent analitzats, mentre es treballa per seguir controlant la pressió dels reactors de Fukushima

Agències
2 min
Un supervivent del tsunami, albergat en una escola / AFP

BarcelonaEl portaveu del govern japonès, Yukio Edano, ha assegurat que la llet i els espinacs en què s'han detectat alts nivells de radiació no arribaran al mercat, i explica que la pluja o l'aigua corrent no són una amenaça per a la salut. El govern ha indicat que s'han detectat nivells de radioactivitat per sobre del permès en espinacs procedents de la província d'Ibaraki i en quatre mostres de llet a la província de Fukushima, on es troba la planta nuclear en situació inestable. Edano ha dit que aquests aliments no arribaran als consumidors i que continuaran analitzant dades i fent proves per determinar si s'ha de regular la distribució de productes procedents de les zones properes a la central, cosa que podria concretar-se demà, dilluns.

En tot cas, ha reiterat que aquestes contaminacions no suposen una amenaça immediata per als consumidors i ha recordat que la detecció de iode radioactiu per sota dels límits a Tòquio i regions del nord de la capital tampoc suposen un risc per a la salut. Així mateix, Edano es mostra optimista pels progressos per tornar l'electricitat a la majoria dels sis reactors de la central nuclear de Fukushima.

No obstant això, el portaveu ha afirmat que "la situació segueix sent impredictible" i que es contempla la possibilitat d'alliberar vapor radioactiu del vas de contenció de la unitat número 3 per evitar que segueixi augmentant la pressió en el reactor i es faci malbé l'estructura que protegeix el nucli. "Hem considerat que alliberar pressió, ara no és necessari, però prendrem les precaucions per si ho és", ha indicat Edano.

Aquest matí, l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha dit que s'hauria d'alliberar vapor radioactiu del vas de contenció del reactor 3 per evitar que seguís pujant la pressió, fet que suposaria l'emissió de radioactivitat a l'exterior. No obstant això, a mitja tarda els tècnics de TEPCO, operadora de la planta, han assegurat que la pressió s'havia estabilitzat a l'interior i que posposaran aquest procediment per reduir-la en la unitat 3.

stats