Microsites mSchools 16/10/2014

Els professors ja tafanegen el Mobile History Map

El projecte mSchools arrenca el tercer curs amb una iniciativa pionera amb la qual l'alumnat creen i geolocalitzen continguts relatius a punts d'interès propers al seu centre educatiu

Bernat Vilaró
2 min
Les professores de l'escola Collaso y Gil del Raval expliquen la seva experiència del curs passat | B.V.

BarcelonaEl projecte Mobile History Map (MHM) s'ha presentat aquest dijous en un acte a la seu del Mobile World Capital Barcelona, amb la presència del CEO de GSMA, John Hoffman, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el director de Desenvolupament Econòmic de Mobile World Capital Barcelona, Jordi Majó.

Hores després, una trentena de professors han pogut tafanejar aquesta eina pionera, que és iniciativa de mSchools. L'aplicació (disponible per a iOS i Android) permet que l'alumnat de primària, secundària i FP creï i geolocalitzi continguts relatius a punts d'interès propers al seu centre educatiu.

El seminari l'han presentat el professor i cap de l'Àrea TAC del departament d'Ensenyament, Jordi Vivancos, i el director associat de la GSMA, Albert Forn.

També han intervingut dues professores de l'escola Collaso y Gil, del barri del Raval de Barcelona, que han explicat la seva experiència del curs passat sobre geolocalització.

Un cop acabada la presentació, s'han repartit tauletes entre el professorat perquè tafanegin l'aplicació. D'aquesta manera han pogut resoldre dubtes i explicar les seves inquietuds i motivacions de cara a portar a l'aula aquesta iniciativa.

Els antecedents de MHM

Tal i com ha explicat Vivancos, "el MHM és una gènesi del Joc del Mil·lenari", que consistia en fer unes fitxes descriptives d'història local, i que durant un any va recollir casi un miler de fitxes de fets històrics.

D'altra banda, també es nodreix de l'experiència d'un centre de Manresa que, el curs 2004-2005, va fer el projecte eLens, antecedent del codi QR.

Finalment, el curs 2007-2008 es va fer la Marató Viquipèdia per animar a fer contribucions a aquest portal per aconseguir els 100.000 articles a la pàgina. MHM també ha agafat idees d'aquesta iniciativa.

Els objectius

Forn ha detallat els objectius d'aquest projecte, que destaca per georeferenciar el patrimoni cultural català. A més, promou el protagonisme dels alumnes en la creació de contingut digital i ofereix els continguts a tota la ciutadania.

També impulsa l'ús de la tecnologia en l'àmbit de les humanitats. potencia els desenvolupaments de les competències digitals dels alumnes, i promou l'ús responsable i educatiu dels dispositius mòbils.

Segons Hoffman, present a l'acte, aquesta és "una eina molt potent per als alumnes". "Estic molt emocionat amb el programa, m'encanta", ha reconegut el CEO de GSMA.

Si voleu veure com funciona el Mobile History Map, feu clic en aquest enllaç per veure'n un vídeo.

stats