FEM VACANCES
Especials 26/07/2011

La mar de bé

Barcelona ofereix més de quatre quilòmetres de platges, un dels espais preferits dels ciutadans

Beatriz Arias
6 min
Les platges són un dels llocs de Barcelona més adequats per al lleure de grans i petits

BarcelonaLes aigües normalment tranquil·les i amb bona temperatura de les platges de Barcelona juntament amb el clima suau de la ciutat fan que la temporada de platges s'allargui des de finals de la primavera fins a gairebé principis de la tardor.

Barcelona ha sabut treure profit d'aquestes condicions naturals idònies i reforçar les platges amb diferents serveis i activitats per aconseguir fer del litoral marítim –amb més de 4,5 quilòmetres– un dels espais més valorats pels barcelonins per gaudir de l'estiu.

Fes 'check in' a la platja

Les platges barcelonines disposen de catorze dels 411 punts de connexió wi-fi gratuïta de la ciutat. Navegar per internet mentre es pren el sol és possible: llegir el diari, consultar l'estat de la mar en temps real o la cartellera del cinema.

Algunes platges permeten combinar el bronzejat amb la cultura i ofereixen llibres en préstec durant els mesos de juliol i agost, i d'altres compten amb xarxes de vòlei per fer esport.

Els que hi vagin amb nens han de conèixer el Centre de la Platja, situat entre el Somorrostro i la Barceloneta, un equipament que ofereix un programa d'activitats adreçades a les famílies amb la finalitat de fer conèixer amb fórmules divertides els aspectes ambientals, cívics i culturals de les platges.

La zona Fòrum, piscina marítima

Ubicada en un dels extrems de la ciutat, al districte de Sant Martí, la zona de banys del Fòrum (foto) abasta des de l'espigó de la Rambla de Prim fins a la plataforma de jocs infantils del Fòrum. Aquest espai és més una piscina marítima que no pas una platja, ja que no hi ha sorra. L'accés al mar en aquest original racó es fa directament des de superfícies pavimentades mitjançant escales. Malgrat el que pugui semblar, la zona de banys del Fòrum està completament adaptada i disposa d'una àrea de suport al bany per a persones amb mobilitat reduïda.

Llevant, la més jove

La platja de Llevant va començar amb proves l’estiu del 2006 i l’èxit que va tenir entre els ciutadans va fer que l’any següent ja tingués tots els equipaments necessaris. La seva ubicació, a Diagonal Mar, fa que sigui una platja allunyada de les multituds i, per tant, és ideal per als que busquen una mica més de relax o que arriben amb nens amb ganes jugar i de córrer. Els veïns del nou barri residencial i els treballadors dels negocis propers són els principals incondicionals d’aquesta platja, que té unes vistes excepcionals de la ciutat quan el sol es pon.

Nova Mar Bella, banyistes fidels

Veïna del districte de Sant Martí, la Nova Mar Bella (foto) és filla de la remodelació urbanística que es va dur a terme al litoral barceloní amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992. Aquesta platja destaca per la seva tranquil·litat i entre els serveis que s’hi ofereixen hi ha el lloguer de para-sols i gandules i els quioscos de begudes i gelats. El seu públic és fidel i acostuma a estar format per veïns de la zona que hi van sovint i volen relaxar-se prenent el sol o fent una passejada pels 420 metres que van des de l’espigó de Bac de Roda fins al de Selva de Mar.

Mar Bella, esperit olímpic

A l’espigó de Bac de Roda, on acaba la Nova Mar Bella, comença la Mar Bella, que s’allarga més de mig quilòmetre. Són pràcticament germanes bessones, però cadascuna té un tarannà ben diferent. La Mar Bella és la més esportista de tot el litoral, ja que conserva l’esperit olímpic que la va veure néixer, i hi acull la Base Nàutica, una instal·lació municipal on es poden aprendre i practicar activitats aquàtiques, com ara el windsurf, el catamarà i el caiac. Els més petits també disposen d’una àrea de jocs i esports infantils i els joves poden gaudir d’actuacions en directe de discjòqueis.

Bogatell, la festa del cel

La ciutat va recuperar la platja del Poblenou industrial, separada del centre durant molt de temps per les vies del tren, després de les reformes de la dècada dels noranta i la transformació del Front Marítim. Gràcies a la seva bona comunicació, la del Bogatell és una de les platges més valorades pels barcelonins, que hi poden arribar en metro, autobús o bicicleta. Està equipada amb un camp de vòlei i una taula de ping-pong, una cistella de bàsquet i una àrea de gimnàstica que fa les delícies dels més esportistes. Cap a finals de l'estiu la platja del Bogatell es converteix en un escenari privilegiat des d'on es pot gaudir de la Festa del Cel, l'exhibició aèria anual que tanca tradicionalment les festes de la Mercè.

Nova Icària, al costat del port

Potser per la seva localització al costat del Port Olímpic, la de la Nova Icària és una de les platges que rep més visitants estrangers. Això la converteix en el lloc ideal per als que vulguin fer amics d’un altre país compartint les nombroses activitats que s’hi poden dur a terme. Molts dels visitants d’aquesta platja arriben atrets pels dos camps de vòlei, que allotgen competicions esportives amb la sorra com a escenari natural. D’altra banda, cal destacar que la de la Nova Icària és una de les millors platges per a les persones amb mobilitat reduïda, que hi trobaran tot el que necessiten per gaudir d’un bany amb les màximes facilitats i equipaments –dutxes i lavabos públics– adaptats.

Somorrostro, un nom històric

El tram de platja que s'estén aproximadament entre l'Hospital del Mar i el Port Olímpic porta el nom de Somorrostro perquè homenatja el barri de barraques que es va situar en aquella zona durant els anys 50 i 60. El Somorrostro va ser el barri on va néixer la ballarina de flamenc Carmen Amaya i la zona que va inspirar l'escenari de la pel·lícula de Francesc Rovira Los Tarantos (1963). És una de les àrees que compta amb Biblioplatja i, entre altres serveis, també disposa de locals esportius, lloguer de bicicletes, de para-sols i de gandules. A la platja del Somorrostro es pot gaudir, a més, de fonts públiques, lavabos i dutxes adaptades, àrea de gimnàstica i camp de vòlei.

Barceloneta, platja i paella

El barri mariner per excel·lència de Barcelona acull una platja tradicional que ocupa l'espai entre el carrer Almirall Cervera i l'espigó del Gas. En aquesta zona s'apleguen famílies, turistes i grups d'amics, que hi arriben amb l'objectiu de passar un dia sencer a la platja. Un dels punts forts de la Barceloneta és la seva àmplia oferta gastronòmica de cuina marinera, amb molts bars i restaurants a l'altra banda del passeig Marítim. Aquesta via recorre la línia de platja i uneix el barri amb la zona de la Vila Olímpica. Això fa que sigui el lloc ideal per a tots els banyistes que vulguin acabar el dia de platja menjant una paella en una terrassa o fent l'aperitiu.

Sant Miquel, amb molt d'art

La de Sant Miquel és una de les platges més antigues de la ciutat i alhora una de les més concorregudes per la seva ubicació, al districte de Ciutat Vella. Abasta des de la plaça del Mar fins al carrer Almirall Cervera i té una longitud de gairebé mig quilòmetre. El seu nom prové de l'església de Sant Miquel del Port (1755), propera a la platja, i acull l'escultura Estel ferit, de Rebecca Horn, just al bell mig de la sorra. Molts visitants aprecien que estigui tan a prop del centre de la ciutat, així com els seus equipaments: dutxes, lavabos, sortida d'embarcacions i zones de bany. Un altre punt a favor d'aquesta zona és l'atractiva oferta gastronòmica dels voltants.

Sant Sebastià, cap a Ponent

Malgrat que és una de les més antigues i la que està ubicada més a ponent, la platja de Sant Sebastià promet esdevenir una dels zones estrella d'aquest estiu gràcies a les inauguracions de locals de lleure dels últims mesos. El perfil de l'hotel amb forma de vela dóna a aquest espai del litoral barceloní un toc cosmopolita, i els visitants de tota la vida conviuen en harmonia amb els turistes dels allotjaments propers. Sant Sebastià té un munt d'equipaments que van des d'una zona lúdica i esportiva fins a una àrea de jocs infantils, passant per un espai de sortida d'embarcacions. Els tradicionals clubs esportius que tenen la seu en aquesta platja completen l'oferta esportiva.

stats