Entorn digital i noves titulacions

En un entorn cada cop més digitalitzat, termes com ‘internet de les coses’, ‘ciberseguretat’, ‘Big Data’, ‘indústria 4.0’ i d’altres són cada cop més freqüents. Quins reptes suposa per als futurs professionals i, en conseqüència, per a la universitat?

Esther Escolán
3 min
Exterior de la Biblioteca Rector Gabriel Ferrate, de la UPC

La digitalització és un procés pel qual han hagut de passar empreses i professionals que han hagut d’entrenar la competència digital bé en el marc de l’empresa on treballen, bé pel seu compte. Un procés del tot necessari tenint en compte que la digitalització de l’economia està transformant el mercat laboral, en termes d’habilitats i processos, però també de perfils professionals, molts dels quals ni tan sols existien fa cinc anys. Exemples d’aquests perfils professionals són els que el 13è Informe Los + Buscados de Spring Professional 2018, d’Adecco, recollia al gener. Entre ells, destacaven l’enginyer de prevendes, que a més de comptar amb una enginyeria en Telecomunicacions o Informàtica ha de reunir habilitats comercials, de comunicació i negociació i visió estratègica; el Fullstack Developer, o programador amb un perfil tècnic complet que coneix tant el back-end com el front-end, i el Chief Digital Officer, que té com a objectiu adaptar els negocis tradicionals a l’era digital.

Estudis interdisciplinaris

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), explica el vicerector de Programació Acadèmica i de Qualitat, Josep Ros, fa temps que aposten per “acostar el món digital als àmbits de coneixement més tradicionals”. Un exemple és la proposta de màster en Periodisme i Innovació en Continguts Digitals. “També estem introduint el món digital al món sanitari amb el nou màster Internet of Things for e-Health, i tenim sobre la taula propostes similars per al curs 2019/20”, afegeix Ros.

Un entorn cada cop més digitalitzat i global requereix, segons Ros, “competències que actualment trobem en els estudis d’Enginyeria Informàtica, principalment, per part dels professionals”. La solució, suggereix, passa per “oferir estudis interdisciplinaris entre informàtica i àmbits de les humanitats i ciències socials”, uns estudis conjunts que, “juntament amb la participació de professionals de disciplines molt diferents, són necessaris per donar resposta als reptes actuals de la societat”. Una societat de futur, tanmateix, que per a Ros “combinarà professionals especialitzats amb professionals amb coneixements més transversals”. “Anem cap a una societat en què el coneixement està molt barrejat -continua- i els metges necessiten dels tecnòlegs (com nanotecnòlegs); els professionals de les ciències socials necessiten dels informàtics; la recollida i anàlisi de dades seran d’utilitat per a molts àmbits, etc., però també és cert que els professionals de la ciència i de la tecnologia necessitaran coneixements dels àmbits d’humanitats, ètica, filosofia, història o antropologia.” En un món tan global “s’han de trencar les barreres que hi ha entre les disciplines del coneixement que hem tingut fins ara, i la universitat ha de treballar en aquest sentit”, conclou Ros.

Transformació digital

Per la seva banda, la UPC School presenta nous programes per especialitzar-se en els perfils més demandats. Segons Núria Garrido, vicerectora en Docència i Estudiantat de la UPC, “temàtiques com tecnologies blockchain, indústria 4.0, internet de les coses (IoT), la transformació digital i la innovació, l’emprenedoria, el big data o la ciberseguretat centren aquests programes, dissenyats per cobrir aquelles competències més buscades”. Així, en l’àrea de tecnologies de la informació i la comunicació trobem els màsters en Big Data Management, Technologies and Analytics; Cybersecurity Management; Internet of Things o Tecnologies Blockchain.

Un dels perfils més demandats actualment és el de Chief Digital Officer o responsable de transformació digital, un perfil a la consolidació del qual la UPC vol contribuir a través de les seves noves titulacions. “La industrialització 4.0 aposta per la digitalització dels processos productius a les fàbriques”, destaca Garrido, per a la qual aquestes smart factories es convertiran en “font de competitivitat, en tant que permetran millorar la capacitat d’adaptació constant a la demanda, obtenir més flexibilitat i personalització del servei i uns millors índexs de qualitat”.

La convergència OT/IT (Operations Technology /Information Technologies) és per a la vicerectora “un dels grans reptes de la indústria 4.0, i la transversalitat dels seus professionals un dels signes del temps actual”, d’aquí que el catàleg de la UPC també hagi incorporat per al curs vinent el Màster en Indústria 4.0: Modelització, Simulació i Materialització i el postgrau en Digital Business Transformation: Strategy and Implementation.

EMPRENEDORIA DIGITAL Mentoria com a element clau

A l’octubre s’iniciarà el nou màster en Digital Entrepreneurship de la UPC, un programa impartit i mentoritzat per reconeguts emprenedors que ajudaran altres emprenedors a crear o consolidar la seva start-up amb les millors garanties d’èxit i un acompanyament integral que inclou des de la creació de la idea, la incubació i l’acceleració al centre de coworking B-Combinator fins a la fase final d’implementació real en el mercat. El màster compta amb la direcció acadèmica d’Erik Brieva, CEO de Strands i executiu de diferents empreses, i de Pere Botella, doctor en Informàtica i catedràtic d’Enginyeria de Serveis i Sistemes d’Informació de la UPC.

stats