La qualitat del sistema universitari català

Les universitats són les institucions més ben valorades de Catalunya segons els resultats del Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO)

3 min
L’acte d’inauguració del curs universitari es va fer a la Sala Teatre del CCCB el divendres 8 de setembre.

La universitat catalana porta anys encapçalant rànquings reputacionals propis i aliens. Un dels darrers ha estat el Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), fet públic aquest juliol, el qual mostrava com les universitats catalanes han revalidat enguany el seu títol d’institucions que més confiança desperten entre la societat. Ho feien amb una puntuació de 6,47 i se situaven al capdavant de 19 institucions com els Mossos d’Esquadra (5,58), l’ajuntament propi (5,40), els mitjans de comunicació (4,94) i la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (4,71), que conformen el top 5 del rànquing.

Una reputació que prova el bon estat de salut d’un sistema universitari conformat per 12 universitats -set públiques, quatre privades i una no presencial- que en total aglutinen més de 240.000 estudiants i una oferta de prop d’un miler de titulacions. Tres d’elles, a més, lideren una altra classificació, l’U-Ranking 2017, elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i la Fundació BBVA. Parlem, en concret, de la Pompeu Fabra, la Politècnica de Catalunya i la Rovira i Virgili, que ocupen la primera, segona i quarta posició, respectivament.

Excel·lència com a base

La Rovira i Virgili encapçala, juntament amb la Pompeu Fabra, l’U-Ranking també en termes de productivitat investigadora, fruit, en paraules del seu Departament de Qualitat, “de l’especial èmfasi que la universitat va posar, des del seu inici, ara fa 25 anys, en una recerca d’excel·lència com a base per a una alta qualitat docent i una sòlida transferència de coneixements a la societat amb un fort impacte a nivell territorial i internacional”.

Des de la universitat destaquen que així ho assenyalen els rànquings estatals, com l’U-Ranking, “però especialment els internacionals, en el qual la URV és present”. Un d’ells és el de la revista Times Higher Education de les universitats amb menys de 50 anys d’edat (Young University Rankings) i on la URV ocupa la posició 76 mundial en l’edició d’enguany. Uns resultats que per als responsables de la URV són fruit “de l’únic capital de la universitat, les persones que la conformen i que cal que com a país ens esperonin no només a consolidar-los, sinó a incrementar els recursos que facin possible duplicar-los fins a situar-nos, com a mínim, en la mitjana dels països de l’OCDE”.

VIES D'ACCÉS: BEQUES I AJUTS DISPONIBLES

Els estudiants dels trams de renda més baixos pagaran només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau. Així ho recollia el passat mes de juny el decret de preus públics universitaris per al curs 2017-2018. Un nou decret que, segons fonts de la Generalitat de Catalunya, aplicarà una nova reducció del 30%, que se suma a la bonificació ja existent. Així, s’estableix una rebaixa total del cost que assumeixen els estudiants, del 80% per a les rendes del tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social i que representarà, en termes absoluts, una rebaixa d’entre 712 i 452 euros. Un nou decret que també preveu una rebaixa d’entre el 25% per a rendes del tram 1 i el 5% per a les del tram 5 en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades, que es tradueix en estalvis que van dels 617 als 124 euros per a cursos estàndard de 60 crèdits.

Unes beques Equitat amb les quals el govern de la Generalitat complementa les MECD, les beques del ministeri d’Educació, Cultura i Esport, i que, juntament amb els Ajuts per a estudiants de centres adscrits (ACA), les beques Erasmus, els Ajuts Parla3, els ajuts Mobint i les beques Balsells, conformen tot un ventall de possibilitats d’accedir a la universitat per a les famílies amb rendes més baixes.

stats